Iranski nuklearni sporazum na snazi 20. siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijelazni nuklearni sporazum šest svjetskih sila s Iranom na snagu će stupiti 20. siječnja, najavili su u nedjelju iransko ministarstvo vanjskih poslova i Europska unija.

"Prijestolnice su potvrdile rezultate razgovora u Ženevi... Ženevski sporazum bit će proveden od 20. siječnja", rekla je novinarima u Teheranu Marzieh Afkham, glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova, izvijestila je iranska agencija Mehr.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton također je potvrdila datum i rekla da će strane sada od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zatražiti da verificira provedbu sporazuma.

"Zatražit ćemo od IAEA-e da poduzme potreban nadzor vezan uz nuklearne tehnologije i aktivnosti verifikacije", rekla je Ashton koja predstavlja šest sila, SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, u kontaktima s Iranom u vezi spornog nuklearnog programa te zemlje.

Sporazum bi trebao trajati šest mjeseci a strane se nadaju to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum koji bi riješio pitanje ciljeva iranskog nuklearnog programa. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter