Iranski ajatolah kontrolira poslovno carstvo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kontrolira poslovno carstvo vrijedno oko 95 milijardi dolara, što je iznos koji premašuje vrijednost sadašnjeg godišnjeg iranskog izvoza nafte, pokazala je šestomjesečna istraga koju je provela agencija Reuters.

Slabo poznata organizacija Setad, koja je jedna je od najzaslužnijih za dugotrajnu ajatolahovu vlast, sada ima udjele u gotovo svakom sektoru iranske industrije, uključujući financijski, naftni, telekomunikacijski te proizvodnju anti-bebi pilula pa čak i uzgoj nojeva, navodi Reuters.

Setad je izgradio svoje carstvo na sustavnoj zapljeni tisuća posjeda običnih Iranaca - članova vjerskih manjina, muslimanskih šijita, poslovnih ljudi i Iranaca koji žive u inozemstvu.

Ta organizacija sada ima monopol, naređen sudskom odlukom, za uzimanje imovine u ime vrhovnog vođe i redovito prodaje zapljenjenu imovinu na aukcijama ili pokušava izvući novac od prvotnih vlasnika.

Reuters navodi da ured iranskog predsjednika i iransko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na njegov zahtjev za komentar izvješća, a iransko veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavilo je da izvješće "nema nikakvih temelja", ali nije ulazilo u pojedinosti.

Reuters navodi da nema dokaza da Hamenei posjeduje osobno bogatstvo, ali mu Setad osigurava velike financijske resurse, a time i moć u društvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter