Iranske poruke sve ratobornije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako americka mornarica vrati svoj nosac zrakoplova u Perzijski zaljev, što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove americke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na ekonomiju te zemlje.

Zapovjednik vojske general Ataolah Salehi kazao je da je SAD povukao nosac zrakoplova iz zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te porucio da ce Iran poduzeti korake ako se nosac vrati.

- Iran nece ponoviti upozorenje, kazao je Salehi.

Salehi nije imenovao o kojem se ratnom brodu radi, no americki nosac "USS John C Stennis" predvodi snage u regiji i internetska stranica americke pete flote prikazala ga je prošlog tjedna u Arapskom moru. Glasnogovornica pete flote nije htjela komentirati iranske izjave.



Zapadne sankcije usmjerene na iranski naftni sektor prvi su put ozbiljno ugrozile iransku valutu cija je vrijednost u proteklih mjesec dana pala za 40 posto u odnosu na dolar. Iranska naftna industrija najvažniji je dio ekonomije te zemlje.

U Teheranu se se formirali redovi u bankama i neke mjenjacnice zatvorile su vrata dok Iranci nastoje kupovati dolare da bi zaštititili svoju uštedevinu.

Americki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju prošle godine sankcije usmjerene na svaku americku financijsku instituciju koja posluje s iranskom središnjom bankom, cime se blokira glavni put placanja iranske nafte.

EU bi trebao uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, a koje bi mogle ukljuciti i zabranu uvoza naftnih prozvoda.

Cak i glavna uvoznica iranske nafte Kina, koja je odbila uvesti sankcije toj zemlji, u sijecnju je prepolovila uvoz nafte iz Irana i traži popuste na cijenu iranske nafte.

Iran je na najave sankcija odgovorio ratobornijom retorikom najavljujuci da ce zatvoriti Hormuški tjesnac, strateški put za prijevoz nafte, a nakon toga proteklih dana održavao je pomorske vježbe ispaljujuci rakete dugog dometa.


Podijeli: Facebook Twiter