Iranska vojna misija u Sjevernoj Koreji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je od kraja listopada rasporedio obrambeno osoblje u Sjevernoj Koreji kako bi ojačao suradnju u razvitku raketa i nuklearnog programa, izvijestila je u nedjelju japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na zapadni diplomatski izvor.

Ovo izvješće dolazi nakon što je Sjeverna Koreja u subotu najavila kako će izvesti svoje drugo lansiranje rakete u 2012. između 10. i 22. prosinca oko godišnjice smrti oca aktualnog vođe Kim Jong-una. Prema navodima Kyoda iransku misiju čine četiri stručnjaka iranskog ministarstva obrane i njemu bliskih tvrtki. Pozivajući se na izvor agencija kaže kako su oni smješteni u vojnom postrojenju 85 km od sjevernokorejske granice s Kinom.

Sjeverna Koreja i Iran su ove godine potpisali sporazum o suradnji u znanosti i tehnologiji. Sjeverna Koreja je blisko povezana s Iranom. Američki diplomatski brzojavi iz 2010. koji su procurili u javnost pokazali su kako američki dužnosnici misle da je Iran dijelove balističkih raketa dobio od Sjeverne Koreje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter