Iranska Nova godina sutra u Puli

Prvog dana proljeća slavi se Nova 1393. godina
Prvog dana proljeća slavi se Nova 1393. godina

Sutra, prvog dana proljeća, slavi se 1393. iranska Nova godina Noruz (Nowruz), a tim će se povodom u 19 sati u prostorijama pulske zadruge Praksa na Danteovom trgu održati novogodišnja proslava uz iransku hranu i muziku te prezentaciju novogodišnjeg običaja u organizaciji Amira Ali Yarniana.

Po iranskom kalendaru, Nova godina počinje prvog dana proljeća, u trenutku kada dan i noć, na putu Zemlje oko Sunca, jednako traju. Iranci taj dan proslavljaju već 4.000 godina, prema kalendaru koji je jedan od najstarijih i najtočnijih na svijetu. Na osnovu njega, Nova godina počinje jednog, točno određenog trenutka, koji utvrđuju astronomi, nakon 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi.

Iako se u Iranu koristi solarni kalendar, godine se broje po hidžri ili islamskom kalendaru, a kao početak nulte godine uzima se 622. godina, kada je Muhamed prešao iz Meke u Medinu.

Naziv Nowruz prvi se put spominje u perzijskim zapisima u 2. stoljeću prije nove ere, no ipak je proslavljan još u doba vladavine dinastije Ahemenida (648. - 330. p.n.e.), kada su narodi iz brojnih dijelova perzijskog carstva dolazili predati darove vladaru.

U skladu s perzijskom mitologijom, ovaj bi dan mogao označavati proslavu u čast kralja Dažmšida, koji je na neki način zaslužan što su se Perzijanci, umjesto lova, počeli baviti ratarstvom. Nakon pobjede nad zlom, sjeo je na svoj tron koji je bio prepun dragog kamenja te je izgledalo kao da sija sunce, pa odatle i sam naziv Nowruz, odnosno 'novi dan'. Suorganizatori sutrašnjeg događaja su, osim zadruge Praksa, Centar za mirovne studije i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter