Iranci objesili 16 pobunjenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U znak odmazde za ubojstvo najmanje 14 pripadnika iranskih pograničnih postrojbi u noćašnjem napadu naoružane grupe na iranskoj granici s Pakistanom, u Iranu je obješeno 16 pobunjenika, javio je BBC.

Pobunjenici su bili "povezani sa skupinama koje djeluju protiv režima", rekao je glavni tužitelj pokrajine Sistan i Balučistan. Obješeni su u zatvoru u Zahedanu, sjeveroistočno od Saravana gdje su se dogodila noćašnja ubojstva. Nije poznato na koji su način i jesu li uopće obješeni pobunjenici povezani s graničnim napadom.

Po jednim izvješćima riječ je o pobunjenicima koji su već bili osuđeni, no njihova su pogubljenja navodno ubrzana zbog napada u regiji Saravan u jugoistočnom dijelu zemlje za koji član saravanskog parlamenta Hedajatolah Mirmoradzehi okrivljuje bandite ili pobunjenike neprijateljski raspoložene prema Islamskoj Republici. Izvješća prema kojima je pobunjenička grupa pod nazivom Đžeiš al Adl preuzela odgovornost nisu potvrđena, rekao je Mirmoradzehi za novinsku agenciju Tasnim.

Parlamentarni odbor za nacionalnu sigurnost u nedjelju će na sastanku s mjesnim dužnosnicima pokušati ustanoviti kako je do napada došlo.

Regija Sistan i Balučistan u posljednjih je nekoliko godina često poprište sličnih napada. Nije zanemariva ni činjenica, dodaje BBC, da se Iran nalazi na jednom od glavnih krijumčarskih ruta za drogu između Afganistana i Europe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter