Iran: Zaplijenjeno 11 tona opijuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranska pogranična policija nedavno je zaplijenila blizu 11 tona opijuma tijekom operacije u kojoj je jedna osoba poginula, a više je ranjeno u pokrajini Sistan-Balučistan, objavili su iranski mediji u nedjelju.

To je "najveća zapljena koju su izvele iranske službe nakon islamske revolucije 1979.", rekao je zapovjednik pogranične policije, prenosi agencija Mehr. Tijekom operacije koja je trajala 36 sati oduzeto 10.693 kg opijuma i više od 300 kg hašiša, poginuo je jedan krijumčar narkotika a nekoliko ih je ranjeno.

Iran je na glavnom putu krijumčarenja opijuma i heroina iz Afganistana, prvog svjetskog proizvođača droge. Od početka godine iranske vlasti su zaplijenile više od 350 tona raznih droga, uglavnom opijuma, prema službenim podacima prema kojima su od 1979. iranske snage reda izgubile blizu 4.000 ljudi u borbi protiv trgovine drogom. U pokušaju ograničavanja te trgovine, vlada je u 20 godina izgradila "zid" većim dijelom od 1.700 km istočnih granica zemlje, što ju je stajalo 700 milijuna dolara.

Put tranzita droge prema Europi i Bliskom Istoku, u Iranu prema službenim podacima ima oko 2 milijuna narkomana, od kojih 400.000 ovisnika o heroinu od ukupno 75 milijuna stanovnika. UN redovno hvali iransku borbu protiv droge, dok SAD optužuju neke jedinice Čuvara revolucije za uključenost u tu trgovinu. Teheran redovno optužuje izraelske obavještajne službe za poticanje trgovine drogom u Iranu kako bi destabilizirali zemlju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter