Iran u razgovorima o Bliskom istoku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran, kojega zapad optužuje da nastoji razviti svoje nuklearno oružje, u utorak je najavio da će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji u prosincu o stvaranju Bliskog istoka bez nuklearnog oružja.

"Islamska Republika Iran sada je konačno odlučila sudjelovati na konferenciji u Finskoj, u Helsinkiju, u prosincu posvećenoj Bliskom istoku kao zoni bez nuklearnog oružja", rekao je novinarima u Bruxellesu Ali Asghar Soltanieh, iranski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Još nije određen točan datum skupa o ustanovljavanju zone bez nuklearnog oružja i drugih oružja masovnog uništavanja na nestabilnom Bliskom istoku.

Konferencija u finskoj prijestolnici predviđena je za prosinac no još je pitanje hoće li se održati. Izrael, kojega arapske zemlje i Iran često osuđuju zbog njegovog pretpostavljenog nuklearnog arsenala, još nije rekao hoće li doći na predloženu konferenciju u Helsinkiju.

Soltanieh se po pozivu nalazi u Bruxellesu na seminaru u organizaciji britanskog političkog instituta International Institute for Strategic Studies gdje zagovara nastojanja da se konferencija realizira. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter