Iran: U potresima najmanje 80 mrtvih i 400 ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 80 osoba poginulo a 400 je ozlijeđeno u dvama snažnim potresima koji su pogodili okolicu Tabriza na sjeverozapadu Irana, rekao je iranski dužnosnik za državnu televiziju.

"U Aharu je život izgubilo 30 osoba, u Varzeganu 40 i u Harisu 10, a 400 osoba je ozlijeđeno", rekao je Halil Saie, voditelj Centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan. Dodao je da je "60 sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri sela su sravnjena sa zemljom".

"Molimo ljude ne dižu paniku. Pomoć stiže i spasilačke ekipe su već na licu mjesta", dodao je.

Dva potresa snage 6,2 i 6 stupnjeva s epicentrom u Aharu, odnosno Varzeganu, šezdesetak kilometara od Tabriza, na dubini od dva kilometra ispod zemlje, pogodila su to područje u 16.53 sati (14.23 sati po srednjoeuropskom vremenu) i u 17.04 sati (14.34 sati).

Potresi su se osjetili u gradovima Tabrizu, Ardebilu, Aharu, Varzeganu, Mehrabanu i Herisu te u mnogim selima, nakon čega je tlo još puno puta podrhtavalo.

Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u prosincu 2003. pogodio grad Bam, u kojemu je život izgubila 31.000 ljudi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter