Iran u petak bira predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran će u petak na predsjedničkim izborima među šestoricom kandidata odlučivati o nasljedniku populističkog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je osam godina prkosio Zapadu kontroverznim izjavama i nuklearnim programom zbog kojeg ta zemlja od 75,2 milijuna stanovnika trpi sankcije i gospodarsku krizu.

Godine 2009. oporba je reizbor predsjednika Ahmadinedžada ocijenila lažiranim i prosvjedovala na ulicama na što je režim odgovorio oštrim represijama koje su potresle Islamsku Republiku.

Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei koji, prema ocjeni analitičara, želi da ove godine izbori budu uredni, mirni i čisti, pozvao je Irance da izađu u velikom broju "i pokažu povjerenje u režim".

U utrci za predsjednika bilo je osam kandidata do početka tjedna kada su se povukli reformator sa slabim izgledima Mohamad Reza Aref te konzervativni kandidat Golam Ali Hadad-Adel.

Povlačenje Arefa pozdravio je bivši reformski predsjednik Muhamed Hatami i pozvao naciju da sudjeluje na izborima i svoj glas da Hasanu Rohaniju koji je ostao jedini službeni predstavnik umjerene i reformatorske struje te su mu Arefovim povlačenjem povećani izborni izgledi.

Hadad-Adel se povukao kako "bi pomogao konzervativcima", kako je sam obrazložio u izjavi za televiziju.

U utrci ostaje pet konzervativaca - Said Džalili (47), Ali Akbar Velajati (67), Muhamed Bager Galibaf (51), Muhamed Garazi (72) i Mohsan Rezaj (58), od kojih posljednja dvojica nemaju većih izgleda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter