Iran: Sankcijama ugroženo 6 milijuna oboljelih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko šest milijuna teško oboljelih pogođeno je zapadnim gospodarskim sankcijama određenim Iranu, rekla je jedna iranska zdravstvena dužnosnica čije stavove u nedjelju prenosi vladin dnevni list Iran Daily. Te su sankcije jako pogodile uvoz farmaceutskih proizvoda i medicinske opreme za tretiranje teških bolesti, poput raka, multiple skleroze i insuficijencije bubrega, rekla je Fatemeh Hašemi, dužnosnica Zaklade za teške bolesti, koja pokriva oko šest milijuna Iranaca.

Iako se zapadne sankcije ne odnose na prodaju lijekova i medicinske opreme Iranu, bankarski embargo je zakomplicirao njihov uvoz i višestruko povećao njihovu cijenu i tako izazvao nestašice u nekim područjima, rekla je. Cijene domaćih lijekova su se povisile od 15 do 20 posto tijekom posljednja tri mjeseca, a uvezenih između 20 i 80 posto.

Iran Daily prenosi da je Hašemi u kolovozu poslala pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i tražila da intervenira kod zapadnih zemalja i postigne ukidanje političkih sankcija koje nedopustivo pogađaju bolesne u Iranu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter