Iran protiv strane vojne intervencije u Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je protiv bilo kakve strane vojne intervencije u Iraku, kazao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afham, a prenosi agencija France Presse pozivajući se na iransku agenciju Isna.

"Irak ima kapacitete i potrebnu spremnost za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Svaka akcija koja bi komplicirala situaciju u Iraku nije u interesu te zemlje niti regije", kazao je Afham izrazivši uvjerenost da "irački narod i vlada mogu neutralizirati urotu".

Iračke snage pripremaju ofenzivu i pojačale su svoju obranu u Bagdadu nakon akcija sunitskih džihadista skupine Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL), koji su zauzeli drugi irački grad Mosul, pokrajinu Niniva, grad Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin, kao i dijelove pokrajina Dijala i Kirkuk.

Teheran je ranije objavio kako je spreman pomoći Bagdadu u borbi protiv militantnih džihadista ali ne i intervenirati na iračkom tlu, a iranske su vlasti u više navrata opovrgnule neke informacije o prisutnosti iranskih snaga u Iraku.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu nije isključio suradnju sa Sjedinjenim Državama protiv džihadista.

Suočene s nastalom situacijom Sjedinjene Države poslale su u subotu u Zaljev američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush te još dva broda, razarač i krstaricu, koji oba imaju lansere raketa. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter