Iran potvrdio testiranje rakete, tvrdi da nije prekršio nuklearni sporazum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski ministar obrane general Hosein Degan potvrdio je "testiranje" rakete koje je osudio SAD, ustvrdivši da se ne radi o kršenju nuklearnog sporazuma, izvijestila je u srijedu novinska agencija Isna.

"Lansiranje nije u suprotnosti s nuklearnim sporazumom niti rezolucijom 2231", kazao je Degan dodajući da se "testiranje uklapa u nastavak obrambenog programa" Irana.

Rezolucija 2231 "poziva Iran da ne izvodi nikakvu aktivnost povezanu s balističkim raketama dizajniranima da nose nuklearnu glavu". Iran je uvijek tvrdio da njegove rakete nisu predviđene za nošenje atomskog oružja.

"Imamo program za proizvodnju obrambene opreme u okviru naših nacionalnih interesa i nitko ne može utjecati na našu odluku", dodao je on.

Iran je u nedjelju testirao raketu srednjeg dometa koja je eksplodirala nakon 1010 km.

Potom su hitne konzultacije u UN-u zatražile Sjedinjene Države, nakon što je izraelski veleposlanik pozvao Vijeće sigurnosti da nešto poduzme.

Danny Danon ustvrdio je da je ispaljivanjem rakete prekršena rezolucija UN-a koja Iranu zabranjuje testiranje raketa koje bi mogle imati nuklearne glave.

To je prvi zahtjev za konzultacijama koji je podnio SAD nakon dolaska u UN Nikki Haley, nove američke veleposlanice koju je imenovao Donald Trump.

Trump je obećao da će učvrstiti veze s Izraelom i otvoreno je kritizirao sporazum s Iranom koji je omogućio ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Velika Britanija, Francuska i SAD tražile su prošle godine od Vijeća sigurnosti da reagira na iransko testiranje raketa, no Rusija i Kina suprotstavile su se mogućim sankcijama tvrdeći da one ugrožavaju teško sklopljeni sporazum.

Sporazum koji su sklopile Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD nameće ograničenja u razvoju iranskoga nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter