Iran: Pokušaj sabotaže u nuklearnom postrojenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri osobe su uhićene zbog aktivnosti sabotaže iranskog nuklearnog programa, izjavio je iranski dužnosnik kojeg u nedjelju citiraju mediji.

Zapad i Izrael sumnjiče Teheran da ima vojne namjere sa svojim nuklearnim programom. što Iran opovrgava, tvrdeći da je čisto civilne namjene.

Taj program meta je napada već nekoliko godina. "Prije nekog vremena otkrili smo aktivnosti sabotaže nekoliko osoba u nuklearnom centru, pustili smo ih da nastave s aktivnostima kako bismo došli do više informacija. Uhitili smo ih u pogodnom trenutku i ispitivanje se nastavlja", izjavio je Ali Akbar Salehi, šef Iranske organizacije za atomsku energiju, kojega citira novinska agencija Mehr. Nije iznio detalje o dotičnom nuklearnom postrojenju dodajući da su "identificirani i drugi slučajevi".

U kolovozu 2012. električni vodovi koji napajaju postrojenje za obogaćivanje urana Fordow oštećeni su eksplozivom. Potkopan pod brdom, 100 km južno od Teherana, Fordow je zaštićen od vojnog napada. Godine 2010. informatički virus Stuxnet, koji je Teheran pripisao SAD-u i Izraelu, zarazio je nekoliko tisuća računala blokirajući centrifuge korištene za obogaćivanje urana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter