Iran poceo obogacivati uran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države ocijenile su u ponedjeljak da je iransko obogacivanje uranija u centrali u Fordu, o kojemu je u ponedjeljak izvijestila Medunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), "nova eskalacija" u sukobi Irana i medunarodne zajednice.

"Ako (Iranci) u Fordu obogacuju uranij do 20 posto, to je nova eskalacija u kršenju njihovih obveza na nuklearnom polju", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Još jednom pozivamo Iran da prekine obogacivanje uranija i da bezuvjetno suraduje s IAEA-om te da provodi sve rezolucije Vijeca sigurnosti" i IAEA-e, dodala je glasnogovornica.

IAEA je u ponedjeljak objavila da je Iran poceo spornu proizvodnju uranija obogacenog do 20 posto u centrali u Fordu, sagradenoj pod zemljom kako bi se zaštitila od moguceg napada.

Vijece sigurnosti je donijelo šest rezolucija, medu kojima cetiri obuhvacaju sankcije, ne bi li primorali Irance da prekinu s obogacivanjem uranija.

Njemacki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle smatra da je obogacivanje uranija u Fordu još jedan korak u produbljivanju krize izmedu medunarodne zajednice i Teherana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik.

"Westerwelle drži da je pocetak obogacivanja uranija do 20 posto u podzemnoj centrali u Fordu novi korak u eskalaciji", rekao je. "Sve dok Iran ne bude nacinio pomak, nece biti alternative oštrim sankcijama", dodao je glasnogovornik njemackog ministarstva vanjskih poslova. Usto je kazao da je Westerwelle "siguran" kako ce europski ministri vanjskih poslova donijeti nove sankcije na sjednici vijeca planiranoj za 30. lipnja.

Uranij obogacen ispod 20 posto koristi se iskljucivo u civilne svrhe, ali ako se obogacuje više od 90 posto može služiti za proizvodnju atomskog oružja. Obogacivanje uranija je povod višegodišnjeg sukoba Irana i medunarodne zajednice koja strahuje da iranski nuklearni program ima vojnu namjenu, premda Teheran to redovito nijece.

Iran vec mjesecima tvrdi da se priprema preseliti aktivnosti najcišce rafinacije urana iz glavnog postrojenja u Natanzu u Fordo, cime ce znacajno umnogostruciti proizvodne kapacitete i cinjenica da je pokrenuo proces obogacivanja u duboko ukopanom postrojenju kojem opasnost sa zemlje gotovo da i ne prijeti pokazuje kako se Teheran odlucio usprotiviti zahtjevima Zapada da prekine takve aktivnosti.

"Iran ce sad proizvoditi fisijski materijal koji se gotovo može koristiti i u oružju i to u neugrozivim centrifugama u dubini planine", upozorio je, govoreci o dobro skrivenom postrojenju nedaleko od svetog šijitskog grada Koma, za koje se vjeruje da se nalazi na dubini od 80 metara ispod zemlje.

Iran ustrajno tvrdi da uran obogacuje iskljucivo u mirnodopske svrhe, za pogon nuklearnih centrala, a 20-postotni uran ce, tvrdi, pretvarati u gorivo za istraživacki reaktor u kojem se stvaraju izotopi koji se koriste u lijecenju pacijenata koji boluju od raka.

No, Zapadne zemlje neskriveno sumnjaju u tehnološku sposobnost Irana da to ucini, ukazujuci na cinjenicu da kapacitet Fordoa, u kojem je najviše 3000 centrifuga, nije dovoljan za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, ali jest za manje kolicine visokoobogacenog urana, što odgovara programu stvaranja atomskog oružja.


Podijeli: Facebook Twiter