Iran odbacuje optužbe na svoj račun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libanonski premijer Saad Hariri u subotu je neočekivano podnio ostavku optuživši naoružani pokret Hezbollah i njegova saveznika Iran za "kontrolu" nad Libanonom i istaknuvši da se boji za svoj život, a Iran je priopćio da će ta ostavka stvoriti napetosti u Libanonu i regiji te je odbacio optužbe na svoj račun.

Ova vijest o ostavci dolazi u vrijeme velikih napetosti između sunitske Saudijske Arabije koja podupire Haririja i šijitskog Irana, velikog saveznika Hezbollaha, na mnogim poljima.

Analitičari upozoravaju na posljedice ostavke za Libanon, malenu zemlju koja je već oslabljena stalnim političkim krizama, ubojstvima, ratovima Izraela i Hezbollaha te sukobom u susjednoj Siriji.

"Podnosim ostavku na dužnost predsjednika vlade", rekao je Hariri, koji boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji, u izjavi koju je prenijela satelitska televizija Al Arabija u vlasništvu Saudijaca.

Ostavka, koja je iznenadila čitavu libanonsku političku klasu, događa se godinu dana nakon Haririjeva imenovanja i njezine izravne posljedice još nisu jasne.

Moćni Hezbollah s koji je Hariri godinama u sukobu sudjeluje u njegovoj vladi.

Libanonski predsjednik Michel Aoun pričekat će dok se Hariri ne vrati u domovinu i razgovarati s njim o "okolnostima ostavke kako bi mogao odlučiti o daljnjim koracima", priopćio je njegov ured.

Kada predsjednik prihvati ostavku, Haririjeva vlada će obavljati samo tekuće poslove.

'Država u državi'

Hariri (47) je podnoseći ostavku optužio sirijski režim za ubojstvo svog oca koje je uzdrmalo Libanon. Za ubojstvo je osumnjičeno pet članova Hezbollaha.

Hezbollah je glavni saveznik režima Bašara al Asada u sirijskom ratu. Jedina je libanonska stranka koja je nakon građanskog rata (1975. - 1990.) zadržala oružje.

"Iran kontrolira sudbinu zemalja u regiji (...) Hezbollah je desna ruka Irana ne samo u Libanonu, nego i u drugim arapskim zemljama", upozorio je Hariri.

Optužio je Teheran da je stvorio "državu u državi" i da želi "imati zadnju riječ u libanskim poslovima".

Iran odbacuje optužbe

Iran je priopćio u subotu da će ostavka libanonskog premijera Saada Haririja stvoriti napetosti u Libanonu i regiji i odbacio je optužbe na svoj račun kao "neutemeljene".

"Libanonski premijer u ostavci ponovio je nerealne i neutemeljene optužbe cionista, Saudijaca i Amerikanaca protiv Irana i to je naznaka da je ta ostavka novi scenarij za stvaranje napetosti u Libanonu i u regiji", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi.

"Međutim, mi vjerujemo da će otporan narod Libanona lako proći kroz ovu fazu", kazao je on.

Haririjevu odluku su kritizirali na društvenim mrežama zbog toga što ju je objavio u inozemstvu te su ga nazvali saudijskom "marionetom".

Spriječen planirani atentat na Saada Haririja

Podnoseći ostavku, Hariri je rekao kako strahuje za svoj život.

Saudijska panarapska televizijska postaja Al Arabija Al Hadat izvijestila je u subotu, pozivajući se na neimenovani izvor, da je prije nekoliko dana spriječen planirani atentat na Saada Haririja u Bejrutu.

Libanonski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.

"Oni koji su planirali atentat na premijera Haririja deaktivirali su promatračke tornje dok je prolazila kolona u kojoj je bilo njegovo vozilo", navodi televizija prenoseći izjavu svog izvora.

Čelnik libanonskih Druza o ostavci

Čelnik Druza, Walid Joumblatt je u svojom prvom komentaru natuknuo da je ostavka posljedica napetosti između Rijada i Teherana.

"Libanon je odveć malen i ranjiv da bi mogao podnijeti teret te ostavke", objavio je na Twitteru. "I ubuduće ću pozivati na dijalog Saudijske Arabije i Irana."

Analitičar Hilal Khashan, profesor politologije na Američkom sveučilištu u Bejrutu rekao je da je "Saudijska Arabija izvršila strahovit pritisak" na svog štićenika, "pozivajući" ga u Rijad.

"To znači da se više neće vratiti u Libanon", rekao je, upozorivši na "hladan rat u Libanonu koji bi mogao prerasti u interni rat", pa i u "eskalaciju" protiv Hezbollaha. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter