Iran odbacio optužbe sirijske oporbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran, glavni regionalni saveznik režima u Damasku, odbacio je u četvrtak optužbe sirijske oporbe o pribjegavanju kemijskom oružju u smrtonosnom napadu blizu Damaska, objavila je službena novinska agencija Irna.

"Ako je informacija o korištenju kemijskog oružja točna, sigurno su ga koristile terorističke skupine i sunitski ekstremisti koji su pokazali da ne prezaju od nikakvog zločina", izjavio je šef diplomacije Muhamed Džavad Zarif, aludirajući na ustanike koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

"Dok su inspektori UN-a u Damasku, a sirijska vlada odvraća teroriste, kako bi mogli učiniti tako nešto?", upitao se šef iranske diplomacije. Zarif je optužio sirijske ustaničke skupine ustvrdivši da "terorističkim skupinama odgovara pogoršanje krize međunarodnih razmjera".

Istaknuo je da je Iran "u kontaktu sa sirijskom vladom kako bi uvidio različite aspekte tog pitanja". Podsjetio je da Teheran "oštro osuđuje svako korištenje kemijskog oružja".

Sirijska oporba ustvrdila je u srijedu da je režim usmrtio 1.300 osoba u napadu kemijskim oružjem blizu Damaska, ali Rusija, još jedan važan saveznik Bašara al-Asada, optužila ju je za "provokaciju". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter