Iran novim centrifugama ubrzava nuklearni program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je počeo instalirati napredne centrifuge u svom glavnom postrojenju za obogaćivanje urana, kaže se u izvješću UN-a, što će vjerojatno razljutiti svjetske sile uoči nastavka pregovora s Teheranom idućeg tjedna.

U povjerljivom izvješću Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak rekla da se u postrojenja kod grada Natanza postavlja 180 takozvanih IR-2m centrifuga. Centrifuge još nisu operativne.

Ako se uspješno pokrenu, ti strojevi mogu omogućiti Iranu da znatno ubrza akumulaciju materijala za koji se zapad boji da može biti iskorišten za proizvodnju nuklearnog oružja.

Postavljanje novih centrifuga ističe uporno odbijanje Irana da popusti pritiscima zapadnih zemalja da ograniči svoj nuklearni program i mogao bi dodatno otežati napore da se spor Iran i međunarodne zajednice riješi diplomatski.

Šest svjetskih sila i Iran se trebaju po prvi puta u osam mjeseci sastati u Kazahstanu 26. veljače kako bi pokušali prekinuti zastoj u razgovorima no analitičari ne očekuju bilo kakav stvaran napredak u otklanjanju sumnji da Iran želi doći do nuklearnog oružja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter