Iran: Neće biti susreta Obame i Ruhanija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je u utorak izrazio zabrinutost zbog mogućeg susreta američkog i iranskog predsjednika, ocjenjujući da Teheran traži pomirbu sa svjetskim silama, ali samo kao smicalicu da nastavi s razvojem svog nuklearnog programa.

Nova iranska vlada želi na godišnjoj Općoj skupštini UN-a, koja zasjeda do 2. listopada, pokazati kooperativnost i susretljivost te je pristala na međunarodne pregovore o nuklearnom pitanju na kojima bi se sastali iranski ministar vanjskih poslova i američki državni tajnik John Kerry.

Kako tvrde američki dužnosnici, ovotjedni sastanak između predsjednika Baracka Obame i novog iranskog predsjednika Hasana Ruhanija je moguć, što bi bio prvi susret šefova država dviju zemalja u 34 godine.

Na upit hoće li doći do rukovanja između Obame i Ruhanija, ministar u izraelskoj vladi Yuval Steintitz je na UN-ovom forumu u New Yorku kazao: "Nadam se da ne. Ne znam". Izrael vidi veliku prijetnju u iranskoj nuklearnoj bombi, za koju tvrdi da će biti dovršena za nekoliko mjeseci. 

U suštoj suprotnosti s bivšim šefom države Mahmudom Ahmadinedžadom, predsjednik Ruhani je u ponedjeljak u UN-u poručio da želi prikazati "pravo lice Irana kao kultivirane zemlje predane miru".

Susret iranskog i američkog predsjednika Hasana Rohanija i Baracka Obame u okviru Opće skupštine UN-a "nije na dnevnom redu", izjavila je u utorak u Teheranu glasnogovornica iranske diplomacije. "Takav susret nije na dnevnom redu", izjavila je Marzieh Afkham na tjednom susretu s novinarima. "Mislimo da još nije došao trenutak za takav susret", objasnila je ona. "Ne želimo održati susret samo zbog načela", dodala je ona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter