Iran najavio skori posjet šefa IAEA-e Teheranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukia Amano trebao bi uskoro posjetiti Iran radi moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, rekao je u srijedu šef iranske diplomacije Ali Akbar Salehi.

"Amanov put je povezan s PMD-om (mogućom dimenzijom iranskog nuklearnog programa, spomenutog u izvješćima IAEA-e ) i naš veleposlanik u Beču mora razgovarati o tom pitanju", rekao je Salehi, prenosi službena agencija Irna.

On nije precizirao točan datum tog posjeta, ali sredinom rujna diplomati bliski IAEA-e su spomenuli nastavak pregovora Irana i UN-ove agencije sredinom listopada.

Šef IAEA-e potvrdio je sredinom rujna da želi nastaviti dijalog s Iranom kako bi se uklonile sumnje u vezi prirode spornog nuklearnog programa, unatoč neuspjeha niza sastanaka od početka godine.

"Nastavit ćemo pregovore s Iranom o dostupnosti postrojenja inspektorima agencije", rekao je Amano.

IAEA- želi postići od Teherana bolju suradnju radi rješenja pitanja o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog nuklearnog programa, što je Iran uvijek demantirao.

Nekoliko sastanaka od početka 2012. i svibanjski posjet Amama Teheranu, nisu omogućili postizanje sporazuma dviju strana. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter