Iran kupuje vrijeme za izradu atomske bombe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran koristi obnovljene međunarodne pregovore o svom spornom nuklearnom programu kako bi kupio vrijeme za izradu atomske bombe, izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Njegov komentar neuspješnih pregovora Irana i šest svjetskih sila 26. i 27. veljače ukazuje na nestrpljivost Izraela, koji je zaprijetio preventivnim napadom na Iran, moguće idućih mjeseci, ako diplomacija ne urodi plodom.

Američka diplomatkinja Wendy Sherman brifirala je Izrael o pregovorima u Kazahstanu na kojima je Teheranu, koji opovrgava optužbe da želi proizvesti nuklearno oružje, ponuđeno ublažavanje sankcija ako obustavi postupak obogaćivanja urana.

On to nije učinio, a novi krug pregovora zakazan je u Alma Ati 5. i 6. ožujka nakon tehničkih razgovora u Istanbulu.

"Moj dojam o tim pregovorima je da sve što se njima postiglo je kupovina vremena u kojem Iran pokušava obogatiti nuklearni materijal za atomsku bombu, a čini se da se približava tome cilju", rekao je Netanyahu na sjednici vlade.

Na temelju UN-ova izvješća u kojem se navodi da Iran obogaćuje uran na 20 posto čistoće, što je vrlo blizu razni potrebnoj za nuklearno oružje, Netanyahu je sredinu 2013. označio kao "crvenu liniju" do koje se Iran mora spriječiti da se domogne goriva potrebnog za prvu bombu.

Iranski mediji prenijeli su u nedjelju da Iran gradi oko 3.000 naprednih centrifuga za obogaćivanje urana koje bi trebale ubrzati nuklearni proces.

Mogućnost jednostranog izraelskog napada, a onda i vjerojatnog odgovora Irana i njegovih regionalnih saveznika, zabrinjava Washington koji želi postići diplomatsko rješenje, u vrijeme kada zbog smanjenja proračuna ne želi preuzimati nove skupe vojne obveze u svijetu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter