Iran: Isključene centrifuge za obogaćivanje uranija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UN-ovi inspektori isključili su u ponedjeljak centrifuge za obogaćivanje uranija u iranskoj nuklearnoj elektrani Natanzu u skladu sa sporazumom između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu koji bi trebao otvoriti put za rješavanje deset godina dugog spora i ublažiti strahove od novog rata na Bliskom istoku.

U skladu sa sporazumom postignutom u Ženevi u studenome, Iran će prestati obogaćivati uranij do razine od 20 posto budući da je nakon te razine potreban još relativno mali tehnički korak za proizvodnju nuklearne bojeve glave.

U zamjenu za iransko ispunjavanje sporazuma Europska unija i EU ublažit će Teheranu dio gospodarskih sankcija. Uzajamni ustupci trebali bi trajati šest mjeseci tijekom kojih šest sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka - namjerava ispregovarati konačni sporazum koji bi definirao dopustive nuklearne aktivnosti Irana.

Zapadne vlade žele da taj sporazum okonča njihovu zabrinutost da bi Iran mogao proizvesti nuklearno oružje. Teheran, pak, želi okončati bolne ekonomske sankcije koje su jako naštetile njegovom gospodarstvu ovisnom o nafti.

Prijelazni sporazum postignut je 24. studenoga 2013. nakon godina pokretanja i prekidanja diplomatskih napora.

"To je važan sporazum i nadam se da će nam dati priliku da idemo naprijed i da uskoro postignemo sveobuhvatniji sporazum", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ashton koordinira diplomatske kontakte s Iranom u ime šest zemalja i planira posjetiti Teheran u sljedećim tjednima u sklopu svojih napora da se okonča nuklearni spor.

Prema sporazumu, Iran se obvezao zaustaviti obogaćivanje uranija iznad razine od 5 posto i "neutralizirati" zalihu srednje obogaćenog uranija, zaustaviti razvoj postrojenja u Araku te je pristao na veći nadzor inspektora IAEA što uključuje i dnevni pristup nuklearnim postrojenjima Natanz i Fordow.

U zamjenu će dobiti pristup svojoj imovini od 4,2 milijarde dolara koja je bila "zamrznuta" te će moći obnoviti trgovinu naftnim proizvodima te zlatom i drugim dragocjenim metalima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter