Iran ima novo postrojenje za lansiranje raketa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je izgradio novo postrojenje za lansiranje raketa, koje bi se moglo koristiti za testiranje balističkih projektila, pokazalo je vojno-obavještajno izvješće objavljeno u četvrtak.

Satelitske snimke koje je analizirao časopis Jane's Intelligence Review pokazale su ekstenzivne radove tijekom zadnje tri godine na mjestu na kojem je, po tom listu, izgrađen lansirni toranj i postolje te posebno područje za pripremu raketa za lansiranje i zgrade za logističku potporu i administraciju.

Iran zadnjih godina nastoji realizirati ambiciozni svemirski program i u siječnju je pokazao da raspolaže sustavom za lansiranje tako što je uspješno lansirao i vratio na Zemlju letjelicu u kojoj je bio majmun.

Zapadne zemlje strahuju da se balistička tehnologija koja se koristi za lansiranje iranskih satelita može prenamijeniti za lansiranje raketa s nuklearnim punjenjem.

"Snimke pokazuju da će se raditi o strateškom postrojenju za testiranje balističkih raketa", ocjenjuje urednik Jane's Intelligence Reviewa Matthew Clements. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter