Iran ima kapacitete za proizvodnju atomskog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapaciteti za obogaćivanje uranija u Iranu dosegli su 18.000 centrifuga, izvijestio je u subotu za iranske medije voditelj nuklearnog programa u odlasku.

Američki i drugi zapadni izvori sumnjaju kako Iran želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza svog civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

Oni strahuju da bi Iran s modernijom opremom mogao lako proizvoditi uran koji bi bio dovoljno obogaćen za proizvodnju atomskog oružja (do 90 posto).

Novi iranski predsjednik Hassan Rouhani, nekadašnji pregovarač u nuklearnom programu, pozdravio je nove pregovore sa svjetskim silama o tom programu, ali i dalje inzistira na tome da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija.

Iran ima 17.000 starijih centrifuga prve generacije, IR-1, od kojih je 10.000 u pogonu, a 7.000 ih je spremno, izvijestilo je Fereydoun Abbasi-Davani, dosadašnji voditelj Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI).

Abbasi-Davani je također rekao kako imaju spremnih tisuću novih, naprednijih centrifuga, IR-2m, koje će, kad jednom budu puštene u pogon, omogućiti nekoliko puta brže obogaćivanje uranija nego što je to dosad bilo moguće sa IR-1.

Po izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz svibnja, Iran je dotada instalirao 16.600 centrifuga u dva odvojena postrojenja. Tada su izvijestili kako je Iran postavio u pogodnima u Natzanu 689 novih centrifuga IR-2m.

Iranski predsjednik Rouhani imenovao je u petak Ali Akbar Salehija, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova, da preuzme Agenciju koju je vodio i nekada, a  slovi za pragmatika i nije tvrdolinijaš poput svog predhodnika Abbasi-Davanija.

Islamska Republika obogaćuje uran do 5 i do 20 posto za proizvodnju struje i u medicinske svrhe. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter