Iran i Rusija jačaju vojnu suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran i Rusija u utorak su potpisali protokol o jačanju bilateralne "vojne suradnje radi zajedničkih interesa" dviju zemalja, tijekom posjeta Teheranu ruskog ministar obrane Sergeja Šojgua.

Taj dogovor o "jačanju suradnje u održavanju mira, jamčenju sigurnosti i regionalne i međunarodne stabilnosti i borbi protiv separatizma i ekstremizma" potpisali su Šojgu i njegov iranski kolega Hosein Dehghan, prema službenoj stranici iranskog ministarstva obrane.

Dvije zemlje će također surađivati u "vojnoj obuci i organiziranju zajedničkih vježbi".

"Nadamo se da će potpisivanje tog protokola omogućiti razvoj vojne suradnje između Rusije i Irana koja ima ključnu ulogu jamčenja sigurnosti u regiji", rekao je Šojgu, najviši ruski vojni dužnosnik koji je posjetio Iran od 2002., prenose iranski mediji.

General Dehghan je izjavio na državnoj televiziji da dvije zemlje dijele zajedničku analizu makropolitike Sjedinjenih Država, njezinoj ingerenciji u regionalnim i međunarodnim aferama i potrebi suradnje u borbi protiv uplitanja stranih sila u regiju.

Iran i Rusija su na meti gospodarskih sankcija Sjedinjenih Država i europskih zemalja, Teheran zbog svog nuklearnog programa i Rusija zbog uplitanja u ukrajinsku krizu.

Dvije zemlje, koje su se dodatno zbližile posljednjih godina u gospodarskoj domeni, podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Odnosi s Rusijom, dugo glavnim opskrbljivačem naoružanja Irana, obilježeni su neslaganjima od početka međunarodne diplomatske krize oko spornog nuklearnog programa Teherana.

Moskva je 2010. poništila ugovor zaključen tri godine ranije o isporuci protuzračnih raketa S-300, vrijednog 800 milijuna dolara, primjenom UN-ovih sankcija protiv Teherana. Iran traži četiri milijuna dolara odštete.

Dvije zemlje su također odlučile riješiti problem S-300, dodaje se na internetskim stranicama iranskog ministarstva obrane.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter