Iran gradi 3.000 naprednih nuklearnih centrifuga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran gradi oko 3.000 naprednih centrifuga za obogaćivanje urana, izvijestili su u nedjelju iranski mediji, što je korak koji će vjerojatno povećati zabrinutost Zapada zbog spornog nuklearnog programa režima u Teheranu.

Iran je ranije ove godine najavio da će instalirati novu generaciju centrifuga u svom pogonu za obogaćivanje urana u Natanzu, ali se u nedjeljnim izvješćima iranskih novinskih agencija prvi put pojavljuje njihov konkretan broj, prenosi Reuters.

Iranski mediji se u nedjelju pozivaju na Ferejduna Abasi-Davanija, šefa iranske Organizacije za atomsku energiju, koji je rekao da Iran proizvodi 3.000 centrifuga nove generacije.

"Konačna proizvodna linija tih centrifuga došla je do kraja i uskoro će ranija generacija tih centrifuga s niskom učinkovitošću biti uklonjena", rekao je Abbasi-Davani, prema agenciji Fars.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je ranije ove godine da je 180 centrifuga tipa IR-2m i praznih kućišta tih centrifuga postavljeno u pogonu u blizini grada Natanza u središnjem Iranu. Te nove centrifuge, 2,5 puta učinkovitije od starijih modela, još uvijek nisu bile operativne.

Ako se uspješno stave u funkciju, takvi strojevi mogu omogućiti Iranu da značajno ubrza akumulaciju nuklearnog goriva za koje Zapad strahuje da se može koristiti u atomskom oružju. Iran tvrdi da je uran obogaćuje samo za miroljubive svrhe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter