Iran će prihvatiti nenajavljene inspekcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je u posljednju etapu svog plana predstavljenog u Ženevi, gdje se u srijedu drugi dan pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu, unio primjenu dodatnog protokola o nenajavljenim inspekcijama nuklearnih postrojenja, izjavio je glavni iranski pregovarač Abas Aragči.

"To nije predviđeno u prvoj fazi našeg plana, ali čini njegovu posljednju etapu", kazao je Aragči na pregovorima između Irana i svjetskih sila, SAD-a, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Kine i Njemačke.

Na pitanje iranskih novinara da li su dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i pitanje razine obogaćivanja uranija dio iranske ponude, Aragči je pojasnio da će se plan odvijati u dvije ključne etape. Prva faza koja će trajati šest mjeseci omogućit će "obnovu međusobnog povjerenja", a u završnoj fazi Iran će primjeniti mjere provjere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u cilju "transparentnosti" svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Dodatni protokol, koji je bio jedan od zahtjeva američkog državnog tajnika Johna Kerryja, Agenciji omogućuje pojačane i neočekivane inspekcije nuklearnih postrojenja. Rezolucije IAEA i Vijeća sigurnosti UN-a također nalažu Iranu potpisivanje i primjenu dodatnog protokola.

Iran, potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, na dobrovoljnoj je osnovi primjenjivao dodatni protokol između 2003. i 2005. Razina obogaćivanja uranija također je jedno od središnjih pitanja u pregovorima. Svjetske sile traže da Iran prestane s obogaćivanjem na 20 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter