Iran: 28 ranjenih pri sprječavanju pogubljenja

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Obitelj osuđenika na smrt u Iranu organizirala je napad ručnom bombom na zatvor pokušavajući spriječiti njegovo pogubljenje, pri čemu je 28 osoba ranjeno, izvijestili su u ponedjeljak tamošnji mediji.

- Tijekom izvršenja smrtne kazne članovi osuđenikove obitelji su bacili ručnu bombu na glavni zatvor u Ilamu, na zapadu zemlje, izvijestila je službena agencija Irna, pozivajući se na načelnika pokrajinske policije, pukovnika Alija Dolatija.

U eksploziji bombe ranjeno je 28 ljudi, civila i policajaca.

Policija je odmah uhitila napadače: jedan je u ruci još držao osigurač, a drugi koji je u ruci držao drugu bombu nije ju uspio baciti, dodao je Dolati.

Kako navodi Irna, čovjek kojemu su htjeli pomoći bio je osuđen na smrt za ubojstvo i na koncu je pogubljen vješanjem.

Po šerijatu (islamskom zakonu) koji je na snazi u Iranu, za ubojstvo, razbojstvo, krijumčarenje droge i preljub može se dobiti smrtna kazna.

UN i međunarodne organizacije za ljudska prava redovito osuđuju primjenu smrtne kazne u Iranu koji, uz Kinu, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Države, izvršava najveći broj smrtnih kazna u svijetu. Kako navodi Human Rights Watch, u Iranu je 2012. pogubljeno više od 500 osuđenika.

No, Islamska Republika smatra da su pogubljenja presudna za očuvanje reda i da se presuda izvršava tek nakon temeljitog sudskog postupka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter