Irak u tajnosti zatražio američku zračnu potporu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irački premijer Nuri al-Maliki tajno je zatražio od američke administracije predsjednika Baracka Obame da razmotri mogućnost zračnih udara na područja pod kontrolom ekstremista nakon što je prijetnja koju predstavljaju sunitski islamisti prošlog mjeseca naglo porasla, izvještava u srijedu list New York Times pozivajući se na američke i iračke izvore.

Times citira američke stručnjake koji su posjetili Bagdad početkom godine i koji su potvrdili da im je bilo rečeno da se irački čelnici nadaju da se može upotrijebiti američka zračna sila da bi se napala područja u kojima u unutrašnjosti Iraka borave i obučavaju se militantni islamisti te pomoglo iračkim snagama da zaustave njihov ulazak u zemlju iz Sirije.

Wall Street Journal u srijedu citira visoke američke dužnosnike koji su kazali da je Irak signalizirao da će dopustiti američke zračne udare na ciljeve militantnih pripadnika al-Kaide u Iraku bespilotnim letjelicama ili zrakoplovima s ljudskom posadom.

Glasnogovornica nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Bernadette Meehan to je u srijedu i potvrdila kazavši da "ne namjeravamo ulaziti u detalje naših diplomatskih razgovora, no iračka vlada jasno je dala do znanja da će pozdraviti našu potporu" protiv militanata.

Sunitski pobunjenici ISIL-a, koji su se odvojili od al-Kaide, pregazili su u srijedu Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je idući na redu Bagdad. Militanti Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) prije toga su u utorak zauzeli Mosul, napredujući prema ostvarenju svojeg cilja uspostave sunitskog kalifata.

Sjedinjene Države istodobno su u srijedu pozvale na trenutačno oslobađanje pedesetak turskih državljana koje islamisti drže kao taoce u turskom konzulatu u Mosulu, kazao je potpredsjednik Joe Biden nakon telefonskog razgovora s turskim premijerom Recepom Tayipom Erdoganom.

- Potpredsjednik je istaknuo da Sjedinjene Države osuđuju akcije ISIL-a pozivajući na trenutačno puštanje i potpunu sigurnost osoblja i turskih obitelji, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Američki potpredsjednik u razgovoru s turskim premijerom dao je do znanja da je SAD spreman poduprijeti akcije Turske kojima bi se omogućio povratak turskih građana te da ostaju u kontaktu s turskom i iračkom vladom da bi se pronašlo rješenje situacije u Iraku.

Bijela kuća: SAD će poduprijeti iračke čelnike u ofenzivi na džihadiste

Sjedinjene Države u srijedu su izrazile potporu iračkim čelnicima suočenima s ofenzivom širokih razmjera koju na sjeveru zemlje vode protiv ekstremističke grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL), javljaju agencije.

- SAD će poduprijeti iračke čelnike dok rade na nacionalnom jedinstvu potrebnom da bi pobijedili ekstremističku grupu ISIL", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Bijela kuća u srijedu je dala na znanje da namjerava pomoći iračkim vojnim snagama, a službeni Bagdad ranije je objavio da je za pomoć zainteresiran, odnosno za napade bespilotnim letjelicama ili bombardiranja jer će se na taj način, kako smatra, pomoći i iračkim snagama u nastojanju da odlučno uzvrate ekstremistima.

Zasad Bagdad nije službeno formulirao zahtjev za američkom pomoći, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman.

Ipak, Bijela kuća smatra da zračni vojni napadi zasad nisu opcija te razmatra što bi moglo efikasnije pomoći iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika koje je na pojačane napade osobito potaknuo građanski rat u susjednoj Siriji.

SAD ni u kojem slučaju ne razmatra mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, osobito nakon odlaska iz te zemlje 31. prosinca 2011. i posljednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je američka glasnogovornica Jen Psaki.

Neimenovani dužnosnik administracije predsjednika Baracka Obame nije želio iznijeti pojedinosti o tomu što Sjedinjene Države namjeravaju učiniti da bi pomogle Iraku. Kazao je samo da se "razmatra niz zahtjeva". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter