Irak: U seriji napada najmanje 40 ubijenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 40 ljudi, među kojima 25 pripadnika iračkih snaga sigurnosti, ubijeno je u četvrtak u Iraku u seriji napada na šijite i policajce te vojnike koji čuvaju naftovode, doznaje se iz više izvora.

Na sjeverozapadu zemlje ubijeno je 11 policajaca zaduženih za nadzor naftovoda, a smrtno su stradala i trojica vojnika, doznaje se iz policijskih i bolničkih izvora. Neidentificirana skupina napala je policajce i vojnike na cestovnom pravcu od Hadithe prema Baiji, oko 200 kilometara sjeverno od Bagdada, pojasnio je pukovnik Majed Salah al-Nemraoui.

Rano navečer u Mouqdadiyi, 90 kilometara sjeveroistočno od Bagdadu, u dva samoubilačka napada na šijitsku pogrebnu povorku poginulo je najmanje 10 ljudi, dok je 22 ranjeno. Nije mirno bilo ni u Tikritu, 160 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje su u eksploziji pješačkih mina poginula trojica vojnika, a pet ih je ranjeno. U napadu autobombom u Bagdadu poginulo je najmanje troje ljudi, među kojima jedan policajac, a šest osoba je ranjeno.

U napadima na policijske postaje u Khaldiahu, nedaleko od Ramadija, i Faluji, na zapadu zemlje, poginulo je troje policajaca, a devet je ranjeno. U Mosulu, na sjeveru Iraka, ubijeni su jedan vojnik i policajac.

"Irak se nalazi na raskrsnici. Neću reći da smo već u građanskom ratu, no brojke nisu dobre", kazao je Francesco Motta, dužnosnik UN-ove misije za ljudska prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter