Irak: U bombaškom napadu 30 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 30 osoba poginulo u bombaškom napadu na sjeveroistoku Iraka, priopćila je u ponedjeljak iračka policija, čime se broj žrtava u odvojenim incidentima u toj zemlji dva dana prije parlamentarnih izbora, popeo na 47.

Bombaš samoubojica je aktivirao eksploziv na sebi kada se približio skupini koja je gledala videosnimku na kojoj irački predsjednik Džalal Talabani, Kurd koji je od 2012. u bolnici u Njemačkoj, ubacuje glasački listić u kutiju. U eksploziji je 30 osoba izgubilo život, a 50 je ranjeno.

Grad Kanakin je na spornom teritoriju koji autonomna pokrajina irački Kurdistan želi pripojiti svom području, čemu se Bagdad odlučno protivi.

Iračani koji žive u inozemstvu u nedjelju i u ponedjeljak su glasovali na parlamentarnim izborima koji se održavaju u srijedu u Iraku.

Policija i vojska su također glasovale u ponedjeljak, dva dana prije drugih birača, da bi mogli nadzirati te prve nacionalne izbore nakon povlačenja američkih snaga koncem 2011.

Birališta su posebno na meti, što sluti na najgore na parlamentarnim izborima. U gradu Kirkuku u bombaškom napadu na biračko mjesto ubijeno je osam policajaca, a još su dva policajca ubijena u odvojenim incidentima.

U glavnom gradu Bagdadu sedam je policajaca ubijeno također u bombaškom napadu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter