Irak priznao napad na džihadiste u Siriji, 8 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irački helikopteri otvorili su vatru na konvoj džihadista na sirijskom teritoriju da bi ga spriječili da uđe u Irak te ubili osam osoba, priopćilo je iračko ministarstvo unutarnjih poslova što je snažna poruka prije parlamentarnih izbora 30. travnja.

Ovo je prvi put da je iračka vojska priznala napad na džihadiste u Siriji gdje se vodi građanski rat između režimskih snaga i pobunjenika, među kojima su i džihadisti.

Helikopteri su otvorili vatru na konvoj kamiona koji su pokušali ući u Irak da bi "dostavili gorivo (džihadističkim skupinama) Islamskoj državi u Iraku i Levantu (EIIL)", rekao je Saad Maan, glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Irak je službeno neutralan u sukobu, no u ožujku je progovorio premijer Nuri al-Maliki kada je optužio monarhije Perzijskog zaljeva, glavne saveznice sirijskih pobunjenika, da "podržavaju terorizam".

Maan je dodao da je napad izveden "bez koordinacije sa sirijskim režimom" te objasnio da su Iračani odgovorni za zaštitu granice. Propusnost 600 kilometara duge granice između Sirije i Iraka išla je na ruku džihadistima EIIL-a koji su u pograničnoj iračkoj regiji Al-Anbar stvorili svoju pozadinsku bazu.

Skupina EIIL osnovana je u Iraku nakon američke invazije 2003., a u Siriji se pojavila u proljeće 2013. Omrznuta je među ostalim sirijskim pobunjenicima zbog brutalnih metoda prema civilima i zbog odbijanja suradnje s drugim pobunjenicima u borbi protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Iz nekoliko sirijskih sektora EIIL je prognan i morao se povući u svoje uporište na sjeveru, u Raqu. U Iraku EIIL nadzire grad Faludžu u pokrajini Al-Anbar odakle ga vojska nije još uspjela izbaciti.

Sirijski sukob raspiruje ionako duboke međuvjerske sukobe u Iraku i potiče spiralu nasilja. Irak je k tomu primio gotovo 40.000 sirijskih izbjeglica.

Napetosti su sve snažnije kako se završava kampanja za parlamentarne izbore 30. travnja jer kandidati za parlament ne smiruju stanje već svojim govorima potiču podjele.

Većina Iračana su šijiti i nisu skloni poduprijeti sunitske pobunjenike u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter