Irak: Od početka godine skoro 3.000 ubijenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nasilju u Iraku u subotu poginulo je 29 ljudi, od kojih 23 u sukobima izazvanim napadom vojske na pobunjenike u Ramadiju, zapadno od Bagdada, rekli su dužnosnici.

Snage sigurnosti su pokrenule napad na Al-Hamiru, južno od Ramadija i uspjele je preuzeti od pobunjenika, rekli su vojni i policijski dužnosnici, preciziravši da su dvojica vojnika i 21 pobunjenik poginuli u sukobima.

Nasilje je počelo početkom prosinca, kada su snage sigurnosti razbile prosvjednički protuvladin kamp blizu Ramadija. Nakon toga su se pobunjenici i plemena nesklona vladi smjestili u Ramadi i u Fallujah. Iračke postrojbe su nedavno uspjele preuzeti kontrolu gotovo cijelog grada Ramadija, ali Fallujah je i dalje pod kontrolom naoružanih ljudi.

U mjestu Mushada, sjeverno od glavnog grada, jedan bombaš-samoubojica je izazvao eksploziju blizu vojne baze te ubio najmanje četvoricu vojnika i ranio šestoricu. U Bagdadu su dvije osobe poginule u bombaškim napadima. U Iraku se pogoršava nasilje, od početka godine ubijeno je više od 2.700 ljudi, a snage sigurnosti ne uspijevaju smiriti krvoproliće.

Od početka travnja u nasilju je ubijeno više od 450 ljudi, po podacima agencije France Presse a na temelju podataka medicinskih i sigurnosnih službi.

Nasilje potaknuto sukobom u susjednoj Siriji i osjećajem diskriminacije sunitske manjine u Iraku predstavlja veliki izazov za snage sigurnosti koje 30. travnja pripremaju prve parlamentarne izbore nakon američkog povlačenja krajem 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter