Irak kupuje ruskog oružja za 4,2 milijarde dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u utorak objavila da je potpisala sporazume o prodaji oružja u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara Iraku, čime je postala drugi po veličini opskrbljivač oružjem ove srednjoistočne zemlje nakon Sjedinjenih Država.

Sporazumi koji su objavljeni u dokumentu ruske vlade na sastanku između premijera Dmitrija Medvedeva i iračkog premijera Nurija al-Malikija, daju Rusiji veliki poticaj u vrijeme kada je prodaja njezina oružja Libija i Siriji neizvjesna.

Irak je bio skoro potpuno izvan dosega za rusku industriju oružja nakon invazije predvođene SAD-om 2003. koja je zbacila Saddama Husseina, jednog od najvećih kupaca ruskog oružja.

Moskva je uz muke uspjela povratiti dio tržišta energije, prodaje oružja i infrastrukturnih projekata u Iraka.

"Nakon pada Saddama Husseina izgledalo je da je ta zemlja zauvijek izgubljena" kao kupac ruskog oružja, rekao je Ruslan Puhov, direktor Ruskog instituta za sigurnost i obranu CAST. "Ovo je apsolutno senzacionalno".

Ugovori su potpisani tijekom posjeta Rusiji iračkog vršitelja dužnosti ministra obrane u travnju, srpnju i kolovozu, pokazao je dokument. Ruski list Vedomosti izvijestio je krajem prošloga mjeseca da ugovori uključuju 30 Mi-28NE borbenih helikoptera i 42 Pancir-S1 pokretnih raketnih lansera.

Ovi ugovori su treći po veličini za prodaju ruskog oružja od raspada Sovjetskog Saveza 1991., nakon sporazuma vrijednog 7,5 milijardi dolara s Alžirom 2006. i prodaje u visini od 6 milijardi dolara Venezueli 2009., objavio je CAST.

Rusija je prodala oružja u ukupnoj vrijednosti od 13,2 milijardi prošle godine, rekao je Konstantin Makijenko, stručnjak u CAST-u. 

Puhov je rekao kako su možda same Sjedinjene Države prešutno potaknule Irak da bi umirile Rusiju koja je ukinula sporazum o prodaji protuzračnih sustava Iranu navodeći kao razlog UN-ove sankcije zbog Teheranova nuklearnog programa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter