Irak: Islamisti zauzeli još 2 grada, idu na Bagdad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islamski militanti zauzeli su još dva grada u Iraku i sada kontroliraju petnaestak posto iračkog teritorija i prijete napadom na Bagdad, javljaju u petak agencije.

Militanti pod vodstvom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli su Sadiju i Džalaulu i okolna područja u pokrajini Dijali pošto su iračke snage sigurnosti napustile svoja područja, javlja BBC.

Islamisti su prethodno preuzeli kontrolu nad Faludžom, Ramadijem, Tikritom i Mosulom, drugim po veličini iračkim gradom.

ISIL je organizacija izrasla iz manjih militantnih skupina povezanih s al-Kaidom. U ovoj formi djeluju godinu dana i imaju oko 5.000 boraca. Grupa je odlično organizirana i smatra se jednom od najopasnijih svjetskih džihadističkih organizacija. Tvrde da im svakodnevno pristižu novi regruti, i to i iz zapadne Europe, SAD-a, arapskog svijeta i s Kavkaza.

ISIL je jedna od islamističkih skupina koja se u Siriji bori protiv režima Bašara al-Asada. Uspiju li zadržati Mosul i učvrstiti svoju poziciju, napravili bi velik korak prema stvaranju islamskog emirata sastavljenog od sirijskog i iračkog teritorija. To bi bio najveći uspjeh neke džihadističke skupine još od 11. rujna 2001. i mogao bi dovesti do brojnih promjena granica na Bliskom istoku koje su nametnule Britanija i Francuska prije jednog stoljeća.

Vođa skupine je Abu Bakr al-Bagdadi kojeg opisuju "pravim nasljednikom Bin Ladena". Zovu ga i "nevidljivim šeikom" zbog sposobnosti maskiranja i zametanja tragova.

Daljnji uspjeh ISIL-a ovisit će o produbljenju sektaških podjela između sunita i šijita, trenutno najveće crte razdora na Bliskom istoku. ISIL je ekstremna sunitska skupina koja šijite koji nastanjuju istočni i jugoistočni dio Iraka smatraju nevjernicima.

U sukob bi se mogao uplesti Iran, zemlja s većinskim šijitskim stanovništvom, koja dijeli granicu s Irakom. Teheran podržava neke šijitske milicije u Iraku i premijera Nurija Malikija, također šijita. To bi moglo, piše BBC, dodatno potpaliti iračke sunite, među kojima brojni već pomažu napredovanje ISIL-a u Iraku.

Iračka vojska zasad pruža slab ili nikakav otpor napredovanju džihadista, koji su, osim središnje vlade u Bagdadu, jako zabrinuli i Washington. No, američke opcije su ograničene.

Sjedinjene Države u srijedu su izrazile potporu iračkim čelnicima suočenima s ofenzivom širokih razmjera koju na sjeveru zemlje vode protiv ISIL-a. Bijela kuća smatra da zračni napadi zasad nisu opcija, iako nisu ni isključeni, te razmatra što bi moglo efikasnije pomoći iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika koje je na pojačane napade osobito potaknuo građanski rat u susjednoj Siriji.

SAD ni u kojem slučaju ne razmatra mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, osobito nakon odlaska iz te zemlje 31. prosinca 2011. i posljednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je podržalo razjedinjene i nejake iračke vlasti u borbi protiv terorizma. Vijeće je zabrinuto i mogućim pogoršanjem sigurnosne situacije jer je iz Mosula izbjeglo oko pola milijuna ljudi.

U međuvremenu su kaos u zemlji iskoristili irački Kurdi i preuzeli kontrolu nad Kirkukom, jedinim gradom s većinskim kurdskim stanovništvom koji je ostao izvan njihove autonomne pokrajine na sjeveru Iraka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter