Irak dobio prve ruske borbene zrakoplove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iračka vojska objavila je u nedjelju da je u Irak stiglo prvih pet ruskih borbenih zrakoplova koji bi joj trebali pomoći u borbi protiv sunitskih militanata.

"Prva skupina zrakoplova Suhoj Su-25 stigla je na irački teritorij, što će poboljšati borbene kapacitete iračkih zračnih snaga u eliminiranju terorizma", objavilo je iračko ministarstvo obrane.

Zrakoplovi će za tri do četiri dana biti u akciji i očekuje se da će promijeniti situaciju na bojišnici, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Iračka vlada objavila je četvrtak da će kupiti desetak borbenih zrakoplova od Rusije u vrijednosti od više od 500 milijuna dolara.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov rekao je u subotu u Damasku da Rusija neće "prekriženih ruku" promatrati ofenzivu džihadista u Iraku, ne precizirajući kako točno namjerava pomoći Bagdadu.

"Situacija je jako opasna i prijeti temeljima iračke države", rekao je, inzistirajući ipak da rješenje krize, kako u Siriji tako i u Iraku, može omogućiti samo "istinski nacionalni dijalog".

Sunitski borci Islamske države Iraka i Levanta zauzeli su ovaj mjesec velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka zatekavši iračku vojsku nespremnu. Vojska je u međuvremenu ponovno preuzela nadzor nad nekim područjima.

Državni mediji javili su da je iračka vojska u subotu pokrenula veliku ofenzivu protiv ISIL-a čiji je cilj oslobađanje Tikrita i Mosula. Brzo napredovanje militanata zabrinulo je međunarodnu zajednicu da bi se Irak mogao raspasti.

UN procjenjuje da je u dosadašnjim sukobima poginulo više od tisuću ljudi. (Hina/dpa)


Podijeli: Facebook Twiter