Irak: 2.000 mrtvih u lipnju, SAD ne priznaje kalifat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 2.000 ljudi poginulo je u lipnju u Iraku gdje sunitski džihadisti vode silovitu ofenzivu u kojoj su zauzeli dijelove Iraka i Sirije proglasivši to područje kalifatom, što je potez koji za Sjedinjene Države ne znači "ništa".

Snage iračke vlade u ponedjeljak su, trećeg dana zaredom, na terenu nastavile protuofenzivu nastojeći vratiti nadzor nad Tikritom, nekadašnjim uporištem Sadama Huseina, koji je poput mnogih drugih područja pao u ruke pobunjenika koji su 9. lipnja poveli silovitu ofenzivu. Dok je po službenim podatcima u sukobima u lipnju poginulo 1.922 ljudi, što je od 2007. najveći broj žrtava u jednom mjesecu, irački parlament sazvan nakon travanjskih izbora, treba u utorak zasjedati kako bi pokrenuo proces formiranja nove vlade. U inozemstvu i u samom Iraku sve su češći pozivi da se sastavi vlada nacionalnog jedinstva koja će zamijeniti vladu Nurija al Malikija koja nailazi na sve veća osporavanja, budući da se zemlja, oslabljena višegodišnjim sektaškim podjelama, našla na rubu ponora.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale "iračke čelnike da se dogovore o imenovanjima na glavne dužnosti". Usto su glatko odbile ISIL-ovo (Islamska država u Iraku i na Levantu) proglašenje "kalifata" na području od Alepa, na sjeveru Sirije, do Dijale, na istoku Iraka. ISIL je promijenio ime u "Islamska država" (IS).

"Već smo viđali takve formule (...), ta izjava ne znači ništa za stanovništvo Iraka i Sirije", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. IS samo pokušava "pomoću straha kontrolirati stanovnike". U audioporuci objavljenoj na internetu, IS upozorava da je "dužnost" svih muslimana u svijetu da iskažu vjernost svom vođi, Abu Bakr al Bagdadiju koji se prozvao "kalifom Ibrahimom".

Kalifat je politički sustav naslijeđen iz vremena proroka Muhameda, ali je nestao nakon rušenja Osmanskog Carstva 1920-ih. Kalif je doslovno prorokov nasljednik koji provodi zakon na islamskoj zemlji.

"Muslimani (...) odbacite demokraciju, sekularnost, nacionalizam i ostalo smeće sa Zapada. Vratite se svojoj vjeri", pozvao je glasnogovornik te skupine Abu Muhamed al Adnani, u toj poruci na koju Bagdad i Damask još nisu bili reagirali u ponedjeljak navečer. Glavne skupine među sirijskim pobunjenicima odbacile su proglašenje kalifata nazvavši ga "ništavim i bez učinka".

Islamska država je spočetka bila ogranak Al Kaide sve dok 2013. nije otvoreno počela osporavati vlast svog vođe Ajmana al Zavahirija. Džihadisti, poznati po okrutnosti, sada se u Siriji bore i s pobunjenicima i s režimom. U toj zemlji kontroliraju velik dio pokrajine Deir Ezora (na istoku), uz granicu s Irakom, dijelove pokrajine Alepa i velik dio pokrajine Rake, na sjeveru. IS je u Iraku, gdje uživa potporu časnika nekadašnjeg predsjednika Sadama Huseina, od siječnja dobro učvršćen u pokrajini Al Anbaru, na zapadu. Prije tri tjedna zauzeo je Mosul, drugi po veličini grad u zemlji, velik dio njegove pokrajine Ninive, na sjeveru, dijelove pokrajine Dijale, na istoku, Salahedina, na sjeveru i Kirkuka, na zapadu. Kako bi pomogla iračkoj vojsci Rusija je poslala pet borbenih zrakoplova Suhoj a SAD je osigurao vojne instruktore i bespilotne letjelice koje nadlijeću Bagdad. Po riječima jednog časnika iračke vojske, iračke snage uz potporu zrakopolovstva kontroliraju neka prigradska naselja Tikrita, 160 km sjeverno od Bagdada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter