Irak: 12 mrtvih u napadu, gotovo 950 u studenome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 12 osoba poginulo u nedjelju u bombaškom napadu na pogrebnu povorku na sjeveru Bagdada, što je zadnja epizoda nasilja u Iraku, u kojemu je u studenome život izgubilo gotovo 950 ljudi, usprkos pokušajima vlasti da nasilje suzbiju.

Sve veći broj iznimno ubojitih napada od početka godine potiče bojazan od povratka nasilja kakvo je zahvatilo zemlju 2006. i 2007., kada su se sukobili suniti i šijiti, pri čemu je poginulo više tisuća ljudi.

Ti su napadi nagnali iračke vlasti, koje se čine bespomoćnima pred tim krvoprolićem, da zatraže pomoć SAD-a ne bi li se ono privelo kraju. No osim nekoliko priopćenja UN-a i američkog State Departmenta u kojima se osuđuje nasilje, reakcija međunarodne zajednice je ostala slaba.

Iračke vlasti su veoma zabrinute zbog širenja skupina povezanih s Al-Kaidom, koje su ohrabrene sukobom u susjednoj Siriji i optužuju sunitske pobunjenike bliske ekstremističkoj mreži za većinu atentata. Vlasti pokušavaju uvesti mjere kao što su ograničenje prometa u Bagdadu, pozivaju vlasnike barova da uvedu nove sigurnosne norme i slično, ali nasilje ne jenjava.

Od početka godine više od 6.100 ljudi je izgubilo život u napadima, po službenim podacima. Ministarstva zdravstva, unutarnjih poslova i obrane objavila su u nedjelju podatke o žrtvama u studenome - poginulo je 948 ljudi, među kojima 852 civila, 53 policajca i 43 vojnika.

Taj broj je u laganom padu u odnosu na listopad, kada su poginule 964 osobe. Taj je mjesec bio najsmrtonosniji u Iraku od travnja 2008. Analitičari i strani diplomati suglasni su u mišljenju da vlada ne uspijeva ukloniti nezadovoljstvo sunitske manjine koja tvrdi da je diskriminira vlada Nurija al-Malikija u kojoj prevladavaju šijiti.

U priopćenju objavljenom u nedjelju izaslanik UN-ova glavnog tajnika za Irak Nikolaj Mladenov pozvao je iračke vlasti "da odmah počnu provoditi mjere da bi pronašli i kaznili krivce za te zločine i osigurali sigurnost svih građana". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter