Irački pobunjenici pogubili 21 osobu u dva grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobunjenici su ubili 21 mjesnog dužnosnika u dva dana u gradovima Rava i Aana na zapadu Iraka, objavili su dužnosnici i liječnici u nedjelju.

Žrtve su ubijene vatrenim oružjem, a sunitski pobunjenici i ultraradikalni džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL) su zauzeli dva grada na putu prema sirijskoj granici.

Pogubljenja su izvedena nakon što se iračka vojska povukla iz tih gradova.

U nedjelju je general Qasem Atta rekao da su se vojne jedinice povukle iz Rave i Aane kako bi se pregrupirale, te da s radi o "taktičkom povlačenju".

Svjedoci su rekli da su pobunjenici u subotu navečer ušli u ta dva grada pokrajine Al-Anbar. Oni su već od siječnja nazočni u toj pokrajini gdje su zauzeli Faluju, kao i neke četvrti Ramadija.

Od početka ofenzive 9. lipnja zauzeli su više gradova, među kojima i drugi grad po veličini u zemlji Mosul, veliki dio pokrajine Ninive, Tikrit i druge dijelove pokrajina Salahedine, Diyala i Kirkuk i sada napreduju prema zapadu.

ISIL su uz ostalo proglasili da namjeravaju krenuti prema Bagdadu i svetim šijitskim gradovima Kerbala i Najaf, južno od glavnog grada.

Nakon rasula iračkih postrojba prvih dana ofenzive, snage sigurnosti sada pokušavaju skupiti snagu i oduprijeti se džihadistima, čiju kampanju je UN-ov izaslanik za Irak Nickolay Mladenov ocijenio "vitalnom prijetnjom za Irak".(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter