Iračke snage probijaju se u Mosul, ali raste i broj civilnih žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iračka vojska nastavlja s probojem u četvrti Mosula, no njezin napredak na jugoistoku grada usporava taktika Islamske države u kojoj se civili koriste kao štit, objavili su u utorak vojni dužnosnici.

Ujedinjeni narodi javljaju kako proteklih par tjedana raste broj civilnih žrtava koje stižu u okolne bolnice u vrijeme intenziviranja borbi oko zadnjeg velikog uporišta Islamske države (IS) u Iraku.

Napredak elitnih iračkih snaga na istoku i sjeveroistoku grada pojačao se početkom godine, pogotovo u posljednjim danima, a snage koje predvodi SAD su po prvi put stigle do rijeke Tigris koja dijeli taj grad na pola.

"Danas su ušli u četvrt Hadba. Bitka se vodi unutar grada", prenosi potpukovnik Abbas al-Azawi, glasnogovornik 16. divizije iračke vojske.

Osvajanje Hadbe, velike četvrti u središtu grada, trajat će više od jednog dana, a IS u obrani koristi bombaše samoubojice, dodao je potpukovnik. Borbe na jugoistoku dodatno su otežane.

"Izazov je u tome što se IS-ovci kriju u obiteljima civila, te je zbog toga naš napredak spor i vrlo oprezan", objašnjava Abdel Amir al-Mohammedawi, glasnogovornik jedinica za brzi odgovor federalne policije.

Oslobađanje Mosula nakon više od dvije godine vladavine IS-a vjerojatno će značiti kraj samoprozvanog kalifata te radikalne skupine u Iraku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter