Iračka vojska zauzela zloglasni zatvor blizu Mosula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina Islamska država pretrpjela je u srijedu u Iraku dvostruki poraz u Mosulu, izgubivši zloglasni zatvor gdje su džihadisti pogubili stotine ljudi i vođu Abu Bakra al Bagdadija koji je navodno pobjegao. 

Po riječima američkog vojnog dužnosnika, Abu Bakr al Bagdadi više nije u Mosulu, gdje se u javnosti pojavio samo jednom, u srpnju 2014., nedugo pošto je IS osvojio taj drugi po veličini grad u zemlji. 

"Vjerojatno je otišao iz Mosula prije nego taj grad i Tal Afar potpuno ne okruže iračke snage", rekao je taj dužnosnik, smjerajući na drugo uporište IS-a, na zapadu zemlje. 

Vođa IS-a "vjerojatno nema nikakva taktičkog utjecaja na vođenje bitke" s iračkim snagama u Mosulu. "Po svoj prilici je svojim zapovjednicima na terenu dao glavne strateške smjernice" i prepustio im odluku kako će se boriti, dodao je, ne želeći otkriti identitet. 

Za Abu Bakrom al Bagdadijem tragaju američko zapovjedništvo posebnih snaga (SOCOM) i američke obavještajne agencije, kao što su prije tragale za vođom Al Kaide, Osamom bin Ladenom. 

U zatvoru Baduh, sjeverozapadno od Mosula, džihadisti su u lipnju 2014. pogubili 600 zatvorenika, uglavnom šijita, natjeravši ih da kleknu blizu provalije u koju su ih strovalili i zatim zapalili njihova trupla, navodi Human Right Watch. 

Iračka vojska je u srijedu izvijestila da je oslobodila još dvije četvrti Mosula u okviru ofenzive počete 19. veljače na zapadu tog posljednjeg IS-ova uporišta u zemlji. 

Američki dužnosnik je rekao da se IS nakon gubitka Mosula i Rake, u Siriji, planira povući u dolinu Eufrata. 

"Mislim da džihadisti još nisu odustali" od "kalifata", rekao je. 

"Planiraju i dalje djelovati kao nazovi država u dolini Eufrata", na istoku Sirije i na zapadu Iraka, dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter