?ir po Obrtnickom sajmu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sajam koji daje više", samo je jedan od epiteta koje su na Karolini u Puli na otvorenju 13. obrtnickog sajma Istre koristili organizatori. A to je dijelom potkrijepljeno i brojkama. Naime, unatoc sve manjem opcem broju obrtnika, ovaj sajam svake godine okuplja sve više izlagaca.

Ove ih je godine u odnosu na lanjsku 15 posto više. Dakle, do nedjelje se na Karolini predstavlja 210 izlagaca, a njih 70 to cini prvi put! Svoje proizvode, usluge i umijeca prezentira 123 obrta, 29 poduzeca, šest škola, 25 komora i udruženja te 27 izlagaca iz ostalih kategorija.



Bakalar nije više samo na bijelo
Na štandu Udruženja obrtnika Rovinj prezentirano je maslinovo ulje obrta za proizvodnju voca i povrca Dobrovac, dok se jucer na onom Udruženja obrtnika Porec mogao degustirati novi proizvod - šugo od bakalara, u režiji obrta za preradu i proizvodnju bakalara Milena iz Višnjana.

S proizvodnjom bakalara obrt Milena poceo je 1996., kada su u ponudi imali samo bakalar na bijelo, rinfuzo. Prije 7 godina asortiman su obogatili novim okusima - bakalar s dodacima cilija, crvene paprike, maslinovog ulja i tartufa, a uveli su i novu ambalažu pa se njihovi proizvodi mogu lakše distribuirati vecim trgovackim centrima, hotelijerima i restoranima u cijeloj Hrvatskoj.

U obilasku izlagaca, koji se nalaze na oko 2.000 cetvornih metara natkrivenog te 600 kvadrata otvorenog izložbenog prostora, saznali smo koje su specificnosti ovog regionalnog sajma, poznatog i po odlicnoj posjecenosti.



Kriza se itekako osjeti
"Pretisni botun i opri svoj portun", moto je pod kojim djeluje Automatika Bencic, tvrtka koja se bavi proizvodnjom i montažom staklenih automatskih ulaznih vrata i montažom uredaja za automatizaciju dvorišnih vrata. Staklena automatska ulazna vrata namijenjena su mjestima s visokim intenzitetom prolaženja, poput hotela, banaka i zracnih luka, a Bencic je njima opremio najveceg pulskog hotelijera Arenaturist te sve benzinske stanice OMV-a u Hrvatskoj.

Na sajmu imamo i slavljenike - tvrtka IZO iz Balici obilježava svoju punoljetnost. No, zapravo je prije 18 godina, kako doznajemo od Gracijana Rocea, koji je s bratom Mladenom suvlasnik tvrtke, nastavljena pola stoljeca duga tradicija proizvodnje brašna, koju je zapoceo njihov otac. Poceli su s proizvodnjom kruha, a nešto kasnije i slastica, kojima opskrbljuju hotele, male trgovacke obrte i poduzeca u cijeloj Istri. No, to nije jedina djelatnost po kojoj je tvrtka poznata i u kojoj je uspješna. Zadnjih 10 godina bave se i proizvodnjom profesionalne metalne opreme za pekare i ugostitelje - radnih stolova, sudopera, vitrina, kuhinjske ventilacije, zatim peci za pizzu i friteza za krafne, koje distribuiraju u Hrvatskoj i inozemstvu.



Istarska tjestenina diljem svijeta

Posjetili smo i štand obrta za proizvodnju tjestenine Klara Maric iz Kanfanara, koji djeluje vec 23 godine. Cila fameja dela u ovoj firmi koja dnevno proizvede dvije tone suhe te 200 kg smrznute tjestenine. Zapošljavaju 20 djelatnika i svake godine plasiraju novi proizvod - ove godine to su smrznuti ravioli sa špinatom i skutom te oni punjeni tartufima i sirom. Najpoznatiji su njihovi istarski fuži, koje distribuiraju u cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu.

Jednakom se djelatnošcu bavi i obrt Marija iz Pule. I oni su po godinama prisustva na tržištu vec punoljetni. Puno ulaganja u opremu i edukaciju dovelo ih je u položaj da mogu u potpunosti udovoljavati svim pa i posebnim željama odredenih kupaca. Svojom tjesteninom, a u ponudi prednjaci ona smrznuta, pokrivaju sve hotele, restorane i konobe zapadne obale Istre.

Medu 70 izlagaca koji se prvi put predstavljaju na Obrtnickom sajmu Istre je i Agencija Sandra iz Pazina. Prvi je to salon vjencanica u Hrvatskoj, koji od ove godine nosi znak hrvatske kvalitete HGK-a. Bavi se proizvodnjom i prodajom vjencanica, svecanih haljina i kompletnog konfekcijskog programa za svecanosti, kao i svim važnim artiklima koje prate vjencanja, od bombonijera do pozivnica, zahvalnica…



Uvijek atraktivne inovacije
Organizacijom sajma, na kojemu izlažu vec 7 godina, izuzetno su zadovoljni Robi i Ratko Smokovic, vlasnici Modisa iz Picna, obrta specijaliziranog za proizvode od drva i završne radove u gradevinarstvu. Vec se 26 godina bave proizvodnjom standardnih dovratnika za unutarnja vrata, kutnih lajsni, a imaju i proizvodni program za opremanje sportskih dvorana.

Inovacija je ono što obrtnike izdvaja i cini konkurentnima. Inovatori iz cijele Istre predstavljeni su na štandu Saveza udruga inovatora Istarske županije. Savez djeluje od 1985. godine, okuplja udruge i inovatore te druge stvaratelje s razvijenim stvaralackim sposobnostima, a glavna im je - i uspješna - misija poticanje inventivnog rada kod mladih.

Na štandu je izloženo 13 inovacija, od kojih su dvije nagradene zlatom, a po cetiri srebrnom i broncanom medaljom na medunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu. One izazivaju najveci interes, što i ne cudi znajuci da se radi o uredaju za izvodenje reanimacije, energetskom crijepu za zagrijavanje vode, vlažnim maramicama za cišcenje mobitela i slicno.

Uz razgledavanje, degustaciju i kupnju proizvoda te informiranje o uslugama i umijecima izlagaca, kao i ostvarivanje kontakata, danas posjetitelji mogu pogledati modnu reviju i reviju vjencanica u 18 sati. Podjela priznanja uslijedit ce sutra pred zatvaranje sajma, u 16.30 sati. (Sanda ROJNIC SINKOVIC, snimio Neven LAZAREVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter