IQ oznaku ponijele 23 svježe malvazije

(Arhiva)
(Arhiva)

Oznake IQ, odnosno Istrian quality, za svježu istarsku malvaziju iz berbe 2016. ponijet će vina iz 23 istarske vinarije: Benvenuti, Brčić, Capo, Cattunar, Ivan Damjanić, Dešković, Fakin, Geržinić, Kozlović, Legović, Matošević, Medea, Novacco, Mario Peršurić, Pilato, Ravalico, Sirotić, Terzolo, Tomaz, Trapan, Vivoda, Zigante d.o.o. i Vina Zigante.

Ocjenjivanje vina kandidiranih za ovogodišnju oznaku IQ provedeno je istodobno kada su se ocjenjivana i vina za ovogodišnju Vinistru, a svečana dodjela ovih oznaka vinarima koji su ju zaslužili održat će se zajedno s dodjelom Vinistrinim odličjima, 10. svibnja u porečkom hotelu Laguna Parentium.

Oznakom IQ za svježu malvaziju iz berbe 2016. obuhvaćeno je ukupno 34,81 hektar vinograda, odnosno 313,32 tone ubranog grožđa, koje je dalo 203.657 litara vina, kojim će se napuniti 271.544 butelje.

Zanimljivo je da su za dobivanje oznake IQ za svježu malvaziju iz berbe 2016. bilo podnijeta 23 zahtjeva, i svi su prošli odnosno udovoljili strogim kriterijima kako uzgojnih okolnosti tako i analitičkih i organoleptičkih kvaliteta. Međutim, IQ markicu za zrelu odnosno odležanu malvaziju tražila je (i dobila) samo jedna vinarija, Trapan, i to za malvaziju iz berbe 2015. godine.

Kako kontrola proizvodnje za dobivanje oznake IQ počinje još od vinograda, vinari se kao kandidati za tu oznaku prijavljuju nekoliko mjeseci prije berbe. Tako se za oznaku IQ za teran iz berbe 2014. bilo prijavilo sedam vinara, ali kako se berba 2014. zbog izuzetno lošeg vremena pokazala daleko ispodprosječnom, nijedan vinar nije dao teran iz 2014. na završno ocjenjivanje za dodjeljivanje oznake IQ, tako da IQ terana iz berbe 2014. naprosto - nema.

Budući da u sustavu IQ propisano da teran prije završnog ocjenjivanja mora odležati barem dvije godine, trenutno je na odležavanju teran iz berbe 2015., kojeg je za oznaku IQ kandidiralo devet vinara, a završno ocjenjivanje za taj teran održat će se u svibnju 2018. godine. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter