IQ markicu dobila 24 vinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno 24 domaca proizvodaca vina na bocama svoje malvazije iz prošlogodišnje berbe imat ce IQ (Istrian Quality - istarska kvaliteta) markicu, a ovim je priznanjem okrunjena i zrela malvazija jednog vinara. Tako ce ove godine ukupno 255 tisuca boca na tržištu imati pravo nositi ovu oznaku, koju sedmu godinu za redom dodjeljuju udruga Vinistra i Istarska razvojna agencija (IDA).

Malvazije s IQ markicom su vina koja svojstvima i kvalitetom nadmašuju zakonom propisane uvjete za kvalitetna vina sa zemljopisnim podrijetlom i ispunjavaju sve kriterije kvalitete koje kupac uobicajeno zahtijeva i ocekuje. Ovogodišnji nositelji oznake morali su udovoljiti strogim kriterijima te prijeci visoki prag od 81 bod. Ipak, to nije sprijecilo istarske vinare da potvrde svoju kvalitetu u gotovo jednakom broju kao i lani. Svecanost dodjele diploma nositeljima oznaka održana je u petak navecer u Istarskoj sabornici.

Markicu IQ ove ce godine nositi istarska malvazija prošlogodišnje berbe koju su proizveli AB Andelo Brcic, Agrolaguna, Agroprodukt, Benvenuti vina, Capo, Dario Sirotic, Ravalico, Geržinic, Legovina - obitelj Legovic, Franko Radovan, Tomaz, Ritoša vina, Tercolo, Trapan, Vina Bertoša, Cattunar, Deškovic, Kozlovic, Matic, Pilato, Poletti, Robi Damjanic, vinski podrum Rossi te Vivoda. Za odležalu malvaziju berbe 2010. IQ oznaku primila je vinarija Trapan.



Svecanost je bila i prilika za promociju renomiranog prirucnika "Vinibuoni d'Italia" talijanskog izdavaca Touring Editore, u kojem su uz talijanske regije vec trecu godinu uvršteni i istarski vinari. "Vinibuoni" se tiska u dvadesetak tisuca primjeraka i jedna je od "must have" publikacija za vrhunske hotelijere i ugostitelje.

Istra je ove godine u vodicu zastupljena s najvecim brojem vinara do sada, njih 20: Agrolaguna, Benvenuti, Capo, Clai, Coronica, Degrassi, Franc Arman, Geržinic, Kabola, Legovina, Matoševic, Radovan, Ritoša, Rossi, Tecolo, Tomaz, Trapan, Cattunar, Kozlovic i Žigante.

U sklopu vodica "Vinibuoni" dodjeljuju se i nagrade u dvije kategorije, Golden Star i Corona. Potonja oznacava najvecu pohvalu i ocjenu za degustirano vino, a nju su ove godine dobila Vina Benvenuti za teran 2008., Clai za malvaziju "Sv. Jakov" 2009., Matoševic za malvaziju "Alba Antiqua" 2008. i Tercolo za malvaziju 2010. godine. Golden star dobila su vina koja su postigla maksimalne cetiri zvjezdice i konkurirala za Coronu te ostavila poseban dojam na žiri, a to su bila vina Agrolagune - malvazija Festigia 2010., i malvazija Tomaz iz iste godine.

Od 25 tisuca vina pristiglih na degustaciju samo je šestina ušla u vodic. Od 1.080 proizvodaca vina iz Italije i Istre oni zastupljeni u ovom vodicu predstavljaju sam vrh proizvodnje što se tice autohtonih vinskih sorti. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter