IQ markica za 26 malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno 26 domacih vinara na svojim ce bocama malvazije iz prošlogodišnje berbe nositi IQ (istarska kvaliteta) markicu, a ove ce se godine ukupno 350 tisuca boca u prodaji imati pravno nositi ovu oznaku koju dodjeljuje Istarska razvojna agencija (IDA).

Malvazije s IQ markicom su vina koja svojim svojstvima i kvalitetom nadmašuju zakonom propisane uvjete za kvalitetna vina sa zemljopisnim podrijetlom i ispunjavaju sve kriterije kvalitete koje kupac uobicajeno zahtijeva i ocekuje.

Ovogodišnji su nositelji oznake morali udovoljiti još strožim kriterijima, jer je u cilju daljnjeg unapredivanja sustava i podizanja kvalitete proizvoda nositelja oznake, bodovna granica podignuta sa 79 na 81. bod. Ipak, to nije sprijecilo istarske vinare da svoju kvalitetu potvrde u jednakom broju kao i lani.



Svecanost dodjele markica održana je u sklopu godišnje konferencije Asocijacije vinskih regija Europe u Istarskoj sabornici gdje su nagradenim vinarima priznanja je urucio župan Ivan Jakovcic, predsjednik AREV-a Jean Paul Bachy i Alexanadra Catalao, clanica kabineta Dacian Ciolosa, europskog povjerenika za poljoprivredu i razvoj.

Kako je istaknuo direktor IDA-e Darko Lorencin, rijec je o samoinicijativnom projektu istarskih vinara koji iz godine u godinu idu s dizanjem kvalitete vina koji vec godina koji prate te aktivnosti i kriterije za IQ markice. Zadovoljstvo velikim brojem vinara izrazio je i Ivica Matoševic, predsjednik udruge Vinistra.

- Iz godine u godinu gledali smo da budemo sve oštriji, a naravno da i tržište od nas zahtijeva sve vecu preciznost odrednica. Podigli smo granicu za ocjenjivanje, imamo vrlo strog sustav kontrole od vinograda i podruma do povlacenja boca za analizu i mislim da je to jedinstveni sustav kontrole u Hrvatskoj i sigurno najstrožiji u tom kontekstu. Nemamo izbora, mi smo premala regija da radimo prosjecene stvari i jedni put za Istru je izvrsnost, a relano gledano mi to možemo, rekao je Matoševic.

IQ markicu kvalitete ove ce godine nositi istarska malvazija iz podruma Franca Armana, Marijana Armana, Benvenutija, Cattunara, Coronice, Cossetta, Damjanica, Degrassija, Deškovica, Geržinica, Istravina, Kabole, Kozlovica, Legovica, Matica, Matoševica, Pilata, Polettija, Radovana, Ravalica, Ritoše, Rossija, Tercola, Trapana, Vivode i Žigantea.


Podijeli: Facebook Twiter