Ipsos Puls: Kukuriku 79, HDZ 46 zastupnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema rezultatima terenskog istraživanja koje je za multimedijski pool Nove TV, Vecernjeg lista i Media servisa na reprezentativnom uzorku od 4.171 ispitanika provela agencija Ipsos Puls, Kukuriku i HDZ su povecali broj zastupnika.

Kukuriku koalicija bi osvojila 79 zastupnika ili jednog više nego na pocetku utrke, dok je HDZ zastao na 46 mandata ili dva više nego prije raspisivanja izbora. Takav broj mandata HDZ je imao i 3. sijecnja 2000., kada je bio poražen i otišao u oporbu. No, treba racunati da je HDZ bio široke ruke i koalicijskom partneru Željku Kerumu dao izgledna zastupnicka mjesta, tako prakticki ovih 46 mandata su HDZ i partneri. Sam HDZ bio bi u konacnici ipak ispod povijesno lošeg rezultata 3. sijecnja 2000.

Zanimljivo kako treca opcija prema ovom istraživanju možda može postati regionalna stranka HDSSB s pet zastupnika ili jednim više nego prije pocetka kampanje. Laburisti su pak opcija koja osvaja cetiri mandata, a na pocetku su bili veliko iznenadenje. Tada su imali sedam zastupnika.

Veliko terensko istraživanje pokazalo je da HSLS može osvojiti tri zastupnika, a isti broj mogao bi osvojiti i HSS. Još prije mjesec dana HSLS je imao jednog, a HSS dva zastupnika. Blok umirovljenika, koji koalira s Ljubom Jurcicem, osvojio bi jednog zastupnika. Pravaši se u kampanji nisu pomaknuli i dalje imaju jednog zastupnika baš kao i nezavisna lista Ivana Grubišica. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter