Ipsos Puls: HDZ za treptaj pretekao SDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ova prednost u odnosu na HDZ u potpunosti se istopila, štoviše, stranka Tomislava Karamarka sada za 0,1 postotni poen ima viši rejting. Pokazuje to istraživanje agencije Ipsos Puls koje je objavila Nova TV.

Da se danas održavaju parlamentarni izbori, za HDZ bi glasovalo 20,4 posto, a za SDP 20,3 posto hrvatskih birača. Pritom treba istaknuti da anketa nije obuhvatila presudu HDZ-a za korupciju.

U odnosu na prošli mjesec HDZ je čak i malo pao, za 0,3 postotka, pa je razlog njihovog izjednačavanja sa SDP-om isključivo nastavak srozavanja popularnosti stranke Zorana Milanovića. U veljači se za socijaldemokrate izjasnilo 22,2 posto ispitanika.

Otkad je Karamarko krajem svibnja 2012. godine izabran za predsjednika HDZ-a, toj stranci nije uspio nimalo popraviti rejting. U prvoj anketi Pulsa nakon Karamarkove pobjede na unutarstranačkim izborima, HDZ je uživao podršku 20 posto birača, dakle jednako kao danas. Međutim, SDP je u lipnju 2012. bio na 29 posto, bitno su bili popularniji nego sada. Zanimljiv je i podatak da je osobni rejting Karamarka i ovog mjeseca u padu, s 21 spustio se na 18 posto.

Iz tih se brojki nameće zaključak da Karamarko nije nikakva dodana vrijednost za HDZ, ali stranka tradicionalno ima iznimno lojalno biračko tijelo, 20 do 25 posto, koje joj neće okrenuti leđa što god se s njom događalo i neovisno tko bio predsjednik. Ti su birači uvjerljivo najveća snaga HDZ-a. Zato ne treba očekivati ni da će idućeg mjeseca, kad u istraživanje uđe i presuda HDZ-u, rejting stranke biti osjetnije niži.

S druge strane, SDP, koji ipak nema toliko otporne birače, morat će učiniti ozbiljan napor da bi zaustavio pad popularnosti. Prije svega, naravno, kroz rad premijera i Vlade. Milanoviću je također rejting niži nego u veljači, 28, a ne više 33 posto.

Osim izjednačenja na vrhu, drugo glavno obilježje nove ankete je veliki rast ORaH-a, stranke koju je nedavno osnovala Mirela Holy. Njihova je potpora već 7,5 posto. Riječ je doista o političkom fenomenu. Nekadašnja ministrica zaštite okoliša, koja je u ljeto 2012. morala napustiti Vladu zbog javnog pritiska nakon što je objavljen njezin poznati mail, sada je prijetnja laburistima u borbi za treće mjesto na ljestvici popularnosti.

Laburisti još nekako odolijevaju, rejting im je 8,7 posto, ali pitanje je što će biti za mjesec dana. Stranka Dragutina Lesara već dugo stagnira i ORaH ih je u kratkom vremenskom razdoblju gotovo sustigao.

Iza te dvije stranke niz je onih koje se kreću oko dva do tri posto. Čini se da su se problemi s pristalicama Radimira Čačića odrazili na HNS, podrška im je s četiri pala na 2,3 posto. Kukuriku koalicija zadržala je određenu prednost ispred HDZ-ovog bloka. Za nju se izjasnilo 26 posto ispitanika, a glavna konkurencija im je na 24 posto. U takvom mjerenju snage političkih opcija, laburiste podržava 10,2 posto birača, ORaH 8,5, a Savez za Hrvatsku 7,4 posto. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter