IPSOS: Flego pobjeđuje Kajina u drugom krugu

Damir Kajin i Valter Flego (M. ANGELINI)
Damir Kajin i Valter Flego (M. ANGELINI)

Izborna utrka između Valtera Flega i Damira Kajina, kandidata IDS-a i SDP-a za istarskog župana, proglašena je na Dnevniku Nove TV najzanimljivijom utakmicom ovih lokalnih izbora. Naime, najnovija anketa koju je među 804 birača provela agencija IPSOS PULS upućuje na to da će Valter Flego imati premoć u prvom krugu te pobijediti u drugom.

Flego kao kandidat IDS, HNS-a i Zelenih u prvom krugu vodi s 40,5 posto dok Damir Kajin, kandidat SDP, HSU, SDSS, HSLS i SDA, trenutno osvaja 31,6 posto birača. Samo njih dvojica, po istraživanju provedenom 3. i 4. svibnja, idu u drugi krug. U drugom krugu, po sadašnjem raspoloženju birača, Flego osvaja 48,6 posto glasova, a Kajin 41 posto. Pritom je neodlučno 7,6 posto birača.

Čak 53 posto birača HDZ-a i 50 posto birača laburista u drugom krugu glas bi moglo dati Flegu, dok Kajin u drugom krugu može računati na 50 posto birača Ladonje.

Od ostalih kandidata za istarskog župana, po ovoj anketi Bruno Nefat (Ladonja) osvaja tek 4,1 posto, kao i Marino Roce (HDZ). Za Ticijana Peruška (Hrvatski laburisti) odlučilo se 3,2 posto birača, za Anu Kolić (HSP Ante Starčević) tri posto, a njih 13,5 je neodlučno.    

Istraživanje pokazuje i da će borba za Županijsku skupštinu biti neizvjesna pa je moguća i kohabitacija budućeg župana sa županijskom vlašću.

Za Skupštinu vodi lista IDS-a s 38 posto birača, slijedi SDP-ova lista s 29,7 posto birača, dok laburisti osvajaju 5,8 posto, Ladonja 5,6 posto, a HDZ 5,4 posto birača. Akcija mladih je na 4,5 posto dok je HSP Ante Starčević na 2,6 posto. Nepuna 42 posto birača u Istri navodi da izlazi na izbore. Istovremeno nešto iznad 48 posto birača u Istri smatra da je stanje u županiji lošije nego prije četiri godine, a njih 29 posto misli da je stanje isto. Da je stanje bolje misli 18,4 posto birača, dok ih četiri posto odgovara da ne zna.

Komentirajući rezultate ankete Valter Flego večeras nam je izjavio da predstoje još dva tjedna kampanje i da se ne treba opterećivati anketama. "Ja sam radnik i uvjeren sam da će se rad isplatiti, kako u kampanji, tako u mandatu. Građani Istre prepoznali su da je vrijeme za nove i vrijedne ljude neopterećene prošlošću, koji imaju konkretne programe i mogu ubrzati razvoj Istre", kazao je Flego. Na pitanje kako komentira ocjene da izborna bitka između njega i Kajina predstavlja najzanimljiviju utakmicu lokalnih izbora te da je zapravo riječ o borbi između Milanovića i Jakovčića, Flego je rekao da on nije komentator nego kreator.

Damir Kajin uvjeren je da se radi o naručenoj anketi kojom se žele obeshrabriti birači. "Da je to točno, da to nisu Macanovi spinovi Jakovčić ne bi bio na petom mjestu županijske liste već bi tu listu predvodio. Ne, nisam razočaran ni ljut. Oni će potrošiti sve što imaju da spase vlastitu slobodu i imovinu.

Mi imamo ankete od prije 15 dana koje meni daju četiri, pet posto prednosti i u prvom i drugom krugu. Pa nije se u dva tjedna tako mogla izmijeniti situacija. Macan je definitivno odradio posao", nizao je rečenice Kajin.

"Istra će odlučivati u drugom krugu. Ja sam uvjeren da ću pobijediti, a oni su još uvjereniji da će izbore izgubiti. Vidio sam danas Jakovčića u kazalištu, slobodno to napišite, bio je jako zabrinut. Istina je voda duboka, a ulje uvijek ispliva na površinu. Govorim to zbog podmetanja jer riječ je o spinovima za koje u IDS-u plaćaju veliki novac. Samo u godinu dana platili su sedam milijuna kuna, što za medije, što za PR. Nakrali su se novca, a svoju slobodu i imovinu mogu spasiti jedino ako sruše Milanovića. Njima je bitna samo vlast, no ako padne Milanović Istra i Hrvatska ići će deset godina unatrag", zaključio je Kajin.

Inače, anketa pokazuje da su Flegovi birači uglavnom mlađi, i to njih 50 posto. Pritom ih je 43 posto visokoobrazovano, a 48 posto ih ima prihode od četiri do osam tisuća kuna. Stariji birači skloniji su Kajinu, koji može računati na potporu 37 posto glasača starijih od 60 godina. Nepunih 40 posto njegovih birača ima osnovnu školu, a 35 posto ih je s prihodima do četiri tisuće kuna. (Vesna KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter