Ipšini vinogradi najviši u Istri

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Santa Elena jedna je od najatraktivnijih vinogradarskih lokacija u Istri, a jedna od specifičnosti je i to što je pozicionirana visoko iznad razine mora.

Utjecaj okoliša i prirode na proizvodnju grožđa nešto je o čemu se često raspravlja, a visinske razlike jedan su od ponekad zanemarenih, ali ipak vrlo važnih čimbenika pri odabiru vinogradarske lokacije. Smjestiti svoje vinograde na savršenu poziciju san je svakog iskusnog vinara jer bolji uvjeti u prijevodu znače bogatiji urod i veću kvalitetu. 

Visinska pozicioniranost vinograda ipak je važna

Istraživanje kojeg potpisuju petorica talijanskih eksperata, nedavno objavljeno u Journal of the Science of Food agriculture, stručnom časopisu koji prati razne utjecaje na proizvodnju prehrambenih proizvoda, između ostalog i vina, pozabavilo se visinskim razlikama vinograda. Prema njihovom istraživanju iste glera sorte grožđa zasađene na različitim nadmorskim visinama pružile su različite kvalitativne karakteristike. Parcele smještene na nižoj nadmorskoj visini od svega 200 metara ostvarile su nešto niže temperature tijekom ljetnih dana čime je i produženo dozrijevanje grožđa, a berba je pokazala kako je u njemu bilo manje aromatičnih spojeva specifičnih za tu sortu. S druge pak strane, vinogradi smješteni na 380 metara iznad razine mora iznjedrili su vina koja su sadržavala izraženije cvjetne note i pri degustacijama na slijepo bolje su ocijenjena od onih vina s nižih predjela. 

Vinogradi obitelji Ipša, rašireni na ukupnih pet hektara, nalaze se na lokacijama iznimne nadmorske visine pa su tako pojedine parcele smještene i na nekoliko stotina metara iznad razine mora. Na pozicijama Oprtalj, Ipša i Santa Elena uzgajaju istarsku malvaziju, merlot, refošk i pinot sivi, a nedavno su niknuli i mladi trsovi terana na čiju će prvu berbu morati još pričekati.

Nakon ulja krenuli u uzgoj loze

Najatraktivnija od tih pozicija je svakako Santa Elena koja se nalazi na čak 420 metara nadmorske visine što ju svrstava među najviše vinograde u Istri. Upravo na lokaciju Svete Elene obitelj Klaudija Ipše, koja je nakon bogate familijarne tradicije proizvodnje vrhunskog maslinovog ulja odlučila svoje poljoprivredno iskustvo prenijeti i na vinovu 
lozu, najviše je ponosna. Razlog tome je Ipša Santa Elena vino koje je savršeno složena kupaža refoška i merlota i jedno od posebnih vina u njihovom podrumu. 

Ono po čemu je vinarija Ipša također posebna jest i njihovo Orange Wine koje nakon duge maceracije bez ikakvih dodataka odležava i do 16 mjeseci u otvorenim drvenim bačvama uz kontrolirane uvjete i brižno njegovanje. Riječ je o uzbudljivoj Malvaziji iz berbe 2015, prije svega neobične jantarno narančaste boje, ali i netipičnih aroma i mirisa među kojima ipak dominiraju pak klasične malvazijske voćne note, u ovom slučaju marelica, dinja i bresaka. Upravo to vino dokaz je da istarska malvazija može zadržati 
pitkost i bogatu teksturu unatoč nešto dužoj maceraciji koja se tek rijetko pokazuje uspješnom metodom kod bijelih sorti. 

Ipša vina, unatoč tome što su u relativno mlada, već pokazuju ogroman potencijal i stječu prepoznatljivost svojim neobičnim karakteristikama koje su do sada, pri svakom pokušaju, uspjele pozitivno iznenaditi. (Andrea PANČUR)




Podijeli: Facebook Twiter