Ipsilon: U sudaru dva ozlijeđena

Prevrnuti šleper blokirao je cestu (snimio M. SARDELIN)
Prevrnuti šleper blokirao je cestu (snimio M. SARDELIN)

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila oko 17 sati na Istarskom ipsilonu između Lupoglava i Vranje, na vijaduktu Dolenja Vas, sudjelovali su šleper i terenac mitsubishi pajero riječkih oznaka. Vozač kamiona je po neslužbenim informacijama teško ozlijeđen dok je vozač automobila prošao s lakšim ozljedama. Putnika u vozilima nije bilo. Djelatnici Bina-Istre su za sav promet odmah nakon nesreće zatvorili Ipsilon od čvora Lupoglav do tunela Učka. Promet se odvijao okolnim pravcima u smjeru Labina i Buzeta.

Više od dva sata nakon sudara jedna kolnička traka otvorena je za promet, oko 19.20 sati, kada je dizalicom pomaknuta prikolica kamiona. Kada će šleper biti sasvim uklonjen, nismo uspjeli doznati. Naime, prije tegljenja vjerojatno će ga trebati isprazniti od tereta. Do potpune normalizacije prometa na snazi će biti privremena regulacija.

Nesreća se navodno dogodila kada je terenac, koji se kretao u smjeru tunela, počeo s pretjecanjem neposredno prije vijadukta Dolenja Vas. Tada je iz suprotnog pravca naišao kamion, koji je pokušavajući izbjeći sudar prešao preko suprotne kolničke trake i prednjim dijelom silovito udario u zemljani nasip te se prevrnuo na desni bok. Prikolica šlepera prepriječila je obje kolničke trake, a dijelovi su se rasuli preko cijelog vijadukta.

Terenac se zaustavio stotinjak metara niže, na kraju vijadukta, s lijeve strane u smjeru Rijeke. Po oštećenjima na terencu, vozila se najvjerojatnije nisu izravno sudarila. Policija će nakon očevida dati više detalja o ovoj nesreći.

Ova je dionica Ipsilona vrlo prometna pa su djelatnici Bina-Istre po dojavi o nesreći na teren odmah pozvali više ljudi. Vatrogasci su kod tunela s istarske strane zaustavljali teške kamione i preusmjeravali ih na parkiralište, a kada se ono napunilo, zaustavljali su ih s riječke strane. Buzetskoj policiji je javljeno da kod Ročkog Polja također zaustavljaju kamione, a cestari su isto učinili kod čvora Rogovići i teretnjake upućivali da idu preko Kršana. Na čvorovima Vranja, Rogovići i Lupoglav veći broj djelatnika regulirao je promet. Ipak, stara cesta od Lupoglava do Učke bila je usko grlo, jer je njome morao prometovati velik broj vozila iz oba smjera. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter